Thools Broedeiland zit vol 'pluizige dikzakjes'

Thools Broedeiland zit vol 'pluizige dikzakjes'
Thools Broedeiland zit vol 'pluizige dikzakjes' © Boswachter Wendy (Twitter)
Visdiefkuikens op broedeiland
Visdiefkuikens op broedeiland © Boswachter Wendy (Twitter)
ITEM broedeiland succes

Vertienvoudiging

SINT-MAARTENSDIJK - Dat is een verdubbeling van het aantal kluten en maar liefst een vertienvoudiging van het aantal visdieven. Maar volgens boswachter Wendy Janse ligt het werkelijke aantal broedende vogelparen nog hoger. "Zulke tellingen zijn altijd een momentopname, maar ik heb het idee dat er in werkelijkheid nog iets meer vogels broeden."

'Kleine pluizige dikzakjes'

Zelf kijkt ze met enige regelmaat mee met de tellingen en dat is zeker geen straf. "Het begon met de kluten, die kuikens lopen al rond en zijn bijna volwassen. Nu komen daar ook de visdiefkuikens bij en dat zijn van die kleine pluizige dikzakjes die plat op de grond zitten en pas in actie komen als een van de ouders in de buurt komt met vis. Het is soms net een soap als je daar naar kijkt door je telescoop."

Zandhonger

Kustbroedvogels zoals visdieven en kluten komen op steeds meer plekken in de problemen. Door de zandhonger verdwijnen op veel plekken de natuurlijke eilandjes waar ze normaal gesproken het liefst op broeden. Daarom besloten Het Zeeuwse Landschap, Staatsbosbeheer en de Provincie Zeeland om samen als proef een kunstmatig broedeiland aan te leggen.

Vossen en ratten

"Op zo'n eiland hebben de broedende vogels minder last van predatie door vossen of ratten en kunnen ze dus veilig hun eieren uitbroeden en hun jongen grootbrengen", legt Janse uit. "Daarom komen ze uit de wijde omtrek naar zo'n eiland toe om daar te broeden. Maar dan moet er wel een eiland zijn."

Meer eilandjes

Dit broedeiland was dus een proef en als het aan Janse ligt een geslaagde proef. Dus is het de bedoeling dat er meer van zulke eilandjes bijkomen. "Hoeveel eilandjes erbij komen en waar is nog niet bekend. En we wachten even tot het broedseizoen is afgelopen voor we ermee aan de slag gaan. Maar ik ga er wel van uit dat er meer van die eilandjes komen, ja."