'Hopelijk minder imagoschade mosselen dan komkommers'

'Hopelijk minder imagoschade mosselen dan komkommers'
'Hopelijk minder imagoschade mosselen dan komkommers' © OZ
Mosselen opvissen bij openingen mosselseizoen 2015
Mosselen opvissen bij openingen mosselseizoen 2015 © OZ
ITEM ZK mosselen 1

Gevoelige snaar

OOST-SOUBURG - Ruim twee weken geleden werd bekend dat sommige mosselen uit de Oosterschelde het gif tetrodotoxine bevatten en dat daarom uit delen van de Oosterschelde geen mosselen mogen worden opgevist. Dat nieuwe raakte bij Kaljouw een gevoelige snaar. "Elke keer dat er een voedselschandaal is, komt alles weer boven."
ITEM ZK mosselen 4

EHEC-bacterie

Kaljouw weet nog goed dat in 2011 mensen overleden aan de EHEC-bacterie. Nederlandse komkommers kregen in eerste instantie de schuld, maar dat bleek helemaal niet te kloppen. "Het bleek niet aan de komkommers te liggen, dat staat dan op pagina 13, rechts onderaan in een berichtje van drie regels. Dus was voor ons de schade groot."

Financiële schade

In Duitsland werd geadviseerd geen saladegroenten meer te eten en bijna alle komkommers van het bedrijf in Sint-Annaland worden in dat land verkocht. "We leden dat jaar een financiële schade van 400.000 euro."
ITEM ZK mosselen 5

Herhalen

Volgens imagodeskundige Balth Roessing, die onder meer de kreeft- en oestersector adviseert, is er maar één ding wat je kunt doen in zo'n geval. "Blijven herhalen dat de mosselen in de winkel en in het restaurant veilig zijn."

Opgeblazen

Roessing merkt dat er veel paniek is gezaaid rondom het gif in de mosselen, terwijl de mosselen in de handel veilig zijn en je een enorme hoeveelheid mosselen moet eten om wat van dat gif te merken. "Het wordt allemaal zo opgeblazen."
ITEM ZK mosselen 2

Zelf rapen

Wel waarschuwt Roessing twee bellers die willen weten of het veilig is om kreukels te rapen dat zelf rapen geen goed idee is. De schaal- en schelpdieren in de handel zijn getest, maar als je ze zelf raapt in de gebieden waar het gif is gevonden dan loop je wel risico op vergiftiging, omdat die niet getest zijn.
Kaart giftige mossels Oosterschelde NVWA
Kaart giftige mossels Oosterschelde NVWA © NVWA
ITEM ZK mosselen 3

Oorsprong van het gif

Ondertussen gaat het onderzoek naar de oorsprong van het gif verder. De onderzoekers van de instituten RIKILT en IMARES hopen binnen twee maanden te achterhalen wat de bron is van de besmetting. De hoofdverdachten zijn gif-producerende bacteriën en een snoerworm.

Ontgiftingsproces versnellen

Daarnaast onderzoeken ze of er mogelijkheden zijn om het natuurlijke ontgiftingsproces van de mosselen te versnellen. Het gif verdwijnt vanzelf weer langzaam uit de schelpdieren, maar ze hopen met zuiveringsmethoden dat proces te versnellen.
Lees ook: Onderzoek gif TTX in Oosterschelde (Wageningen UR)

Jaarlijks terugkerend fenomeen

Onlangs werden ook mosselen van vorig jaar die nog in de vriezer lagen getest op de aanwezigheid van het gif tetrodotoxine en daaruit bleek dat die het gif ook bevatten. Toen was het gif na vier weken uit zichzelf weer verdwenen. Het lijkt er daardoor op dat de aanwezigheid van het gif in de schelpdieren een jaarlijks terugkerend fenomeen is.

Getest

Dat de gifstof ook kan voorkomen in schaal- en schelpdieren is pas sinds vorig jaar bekend. Sindsdien worden alle mosselpercelen daarop steekproefsgewijs getest. Ook in Groot-Brittannië en Griekenland dook het gif eerder al op en ook daar is het na enkele weken weer verdwenen.