Sportvissers opgepast: één zeebaars en niet meer! (video)

Sportvissers opgepast: één zeebaars en niet meer! (video)
Sportvissers opgepast: één zeebaars en niet meer! (video) © OZ
© OZ

Populair bij de sportvisser

COLIJNSPLAAT - "De zeebaars is een knokker, je moet echt je best doen om hem te vangen", zegt sportvisser Bram Hullekes uit Zonnemaire. Hij vist al tien jaar op zeebaars, en vrijwel altijd gooit hij wat hij vangt terug in zee, zegt hij. Zeebaars is populair bij sportvissers, ze noemen het de spectaculairste sportvis van het kustwater. Maar de vis laat zich steeds minder in de Oosterschelde en ander water zien. Overbevissing is de oorzaak, en daarom nam de Europese Commissie maatregelen om de vis te beschermen.

Sportvisser Hullekes begrijpt de maatregelen: 
zeebaarsW1

Europa wil minder

De Europese Commmissie bepaalde dat er minder zeebaars mag worden gevangen. Ook de sportvissers moeten een offer brengen. Van 1 januari tot 1 juli mochten zij helemaal geen zeebaars meenemen, en vanaf 1 juli mag dat er eentje zijn. Mits die 42 cm lang is, zodat ie minimaal een keer heeft kunnen paaien, want het is een zeer langzame groeier.
Culinaire prijstopper 
Wilde zeebaars is een culinaire vis. Als visser krijg je er een goede prijs voor. Die prijs is de laatste tien jaar alleen maar gestegen. Ook vishandelaar John van Schaik in Colijnsplaat merkt dat. Hij merkt ook dat zeebaars steeds minder wordt aangeboden in de vismijn. 

Van Schaik verkoopt steeds meer gekweekte zeebaars: 
zeebaarsW2

Nog strengere regels

Of er in de toekomst nog net zoveel zeebaars zal zwemmen als voorheen, hangt af van hoe snel het visbestand zich herstelt. Want volgens onderzoekers zijn er nu heel weinig vissen die voor nakomelingen kunnen zorgen. ICES, dat is een groep internationale wetenschappers die vangstadviezen geeft aan de Europese Commissie, vindt daarom dat er vanaf 2017 helemaal niet meer op zeebaars mag worden gevist.

Maritiem bioloog Inez Flameling over de toekomst van de zeebaars: 
zeebaarsW3
Moet echt iets gebeuren
Sportvisser Hullekes vindt strengere regels prima: "Willen we over tien jaar nog zeebaars kunnen vangen, dan moet er echt iets gebeuren."Of de Europese visserij-ministers dit advies overnemen, wordt in december duidelijk.