'Aanpak overlast tijdens ramadan heeft geholpen'

'Aanpak overlast tijdens ramadan heeft geholpen'
'Aanpak overlast tijdens ramadan heeft geholpen' © OZ
Bord: verboden te voetballen
Bord: verboden te voetballen © OZ
ITEM Ramadan overlast

Tevreden

MIDDELBURG - Ramadan is bijna afgelopen. Dinsdag wordt het einde van de ramadan gevierd met het Suikerfeest. Volgende week gaat wethouder Arjan Beekman met buurtbewoners evalueren hoe de aanpak van overlast dit jaar is verlopen en hoe die aanpak volgend jaar nog beter kan, maar Beekman blikt nu vooral tevreden terug.

Gezamenlijke aanpak

Dit jaar waren er in de eerste week van de islamitische vastenperiode enkele gevallen van vandalisme. Zo werden een zeildoek van een zandbak en een prullenbak in brand gestoken. Maar volgens Beekman kwam daar door een gezamenlijke aanpak van de politie, de gemeente, maar vooral ook de islamitische gemeenschap zélf, al snel een einde aan.

'Last van boze blikken'

De politie was kort na die brandstichtingen vaker 's avonds en 's nachts aanwezig in de wijk. Maar volgens Beekman heeft het vooral ook geholpen dat al die jongeren die géén overlast veroorzaken werden gevraagd om mee te helpen. "Zij hebben er ook last van dat zij boze blikken krijgen door de acties van een of meer lastpakken", aldus de wethouder.

Geen boetes

Het is niet gelukt de dader of daders te vinden die achter die paar brandstichtingen zaten aan het begin van de ramadan, dus er zijn ook geen boetes uitgedeeld. Wel is het volgens Beekman gelukt door de Turkse moskee en de jongeren zelf erbij te betrekken om via via de daders erop aan te laten spreken, waardoor de islamitische vastenmaand verder zonder incidenten is verlopen.

Geluidsoverlast

Vorige jaren waren er vooral klachten over geluidsoverlast. Met name uit de omgeving van wijkcentrum Palet aan de Johan van Reigersbergstraat kwamen er veel meldingen van buurtbewoners die last hadden van het lawaai door een groep voetballende jongeren.

Strengere maatregelen

Om die overlast tegen te gaan ging de gemeente stapsgewijs steeds strengere maatregelen ging nemen, tot uiteindelijk de dreiging met een boete van 140 euro voor iedereen die overlast veroorzaakt. De gemeente heeft vorig jaar halverwege de ramadan een dreigbrief verstuurd naar alle bewoners van de wijk om ze te waarschuwen voor die boete. Dit jaar koos de gemeente ervoor om al aan het begin van de ramadanperiode die boete te hanteren.

Hardnekkige overlastveroorzakers

Het ging de afgelopen twee jaren telkens met name om een specifieke groep hardnekkige overlastveroorzakers. De jaren ervoor werd er ook weleens op straat gevoetbald, maar leverde dat nauwelijks klachten op.