Tour de France brengt nieuwe plant in Zeeland

Tour de France brengt nieuwe plant in Zeeland
Tour de France brengt nieuwe plant in Zeeland © Filip Verloove, FLORON Zeeland
© OZ
Plantje

Uitgebloeid

OOST-SOUBURG - Wie het plantje wil zoeken op Neeltje Jans; helaas, het is inmiddels uitgebloeid. Het is ook gevonden in een gebied waar het publiek geen toegang heeft.

Uitgegraven

Jaap den Hollander zag het plantje ook bloeien en groef er een paar uit. "Ze staan gewoon langs de weg, ter hoogte waar de podiumwagens van de Tour de France hebben gestaan."
Getande wikke-Jaap den Hollander
Tour de France
Exact op de plek waar tijdens de Tour de France in 2015 een aantal uit Frankrijk afkomstige vrachtwagens heeft gestaan, werd een onbekende wikke gevonden, met de naam Vicia serratifolia (synoniem: Vicia narbonensis subsp. serratifolia). Het is de eerste keer dat deze soort in Zeeland is gevonden.
Getande wikke
In de vorige eeuw is de soort enkele keren op verschillende plaatsen in Nederland waargenomen. Een officiële Nederlandse naam heeft de wikke nog niet. Die krijgt zij later in overleg met Belgische collega’s. Voorlopig is de werknaam getande wikke, vanwege de bladeren met een getande bladrand. Getande wikke groeit als onkruid op graanakkers. Buiten haar natuurlijke verspreidingsgebied wordt ze vooral gevonden op over- en opslagplaatsen van graan.
Overleven
Getande wikke heeft tot nu toe niet kunnen overleven in Nederland en is daarom niet ingeburgerd in de Nederlandse flora. Of het haar nu wel zal lukken is nog even afwachten.