Burgemeester heeft vertrouwen in aanpak problemen Vliethoeve (video)

Burgemeester heeft vertrouwen in aanpak problemen Vliethoeve (video)
Burgemeester heeft vertrouwen in aanpak problemen Vliethoeve (video) © Omroep Zeeland
Vliethoeve overlast

Enige

KORTGENE - De jeugdinstelling is het enige 24-uurszorgverblijf voor jongeren met ernstige gedragsproblemen in Zuidwest-Nederland. Op het terrein aan de Galgendijk in Kortgene worden zo'n dertig jongeren opgevangen die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen.

Meer overlast

De laatste maanden zorgden de jongeren voor veel meer overlast dan in het verleden. Zo was er sprake van diefstal, inbraak, vernieling en intimidatie. Oorzaak hiervan is volgens de jeugdinstelling dat ze te maken hebben met een verzwaring van de doelgroep door bezuinigingen en veranderingen in de zorg. 
Bedreigd of onveilig
De dorpsraad van Kortgene uitte hun zorgen over de situatie in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland. "Sommige dorpsbewoners voelen zich bedreigd of onveilig. We moeten zien te voorkomen dat de tolerantie onder de dorpelingen afneemt." 
Vliethoeve overlast

Activiteiten jongeren en inwoners

Bij De Vliethoeve kunnen ze zich best voorstellen dat de dorpsraad zich zorgen maakt, laat sectormanager Marieke de Jong schriftelijk weten: "We vinden het belangrijk om met de dorpsbewoners en dorpsraad in gesprek te zijn en blijven. Graag zouden we gezamenlijk activiteiten oppakken met inwoners en jongeren, je leert elkaar dan ook op andere wijzen kennen. Over enkele ideeën zijn we in gesprek."
© Omroep Zeeland

Veel jeugdige verdachten

Uit de registratie van de politie van misdrijven per gemeente, blijkt dat Noord-Bevelandse minderjarigen steeds als hoogsten van Zeeland scoren. Het gaat dan om zaken als drugsmisdrijven, verkeersmisdrijven en vuurwapenbezit. In Noord-Beveland zijn 335 minderjarige verdachten per 10.000 leeftijdgenoten, dat is net zoveel als onder Amsterdamse jongeren.

Aanwijzing

Omdat uit dezelfde cijfers blijkt dat deze hoeveelheid criminaliteit stopt zodra Noord-Bevelanders meerderjarig zijn, is dat een aanwijzing dat er voor het verhoogde criminaliteitscijfer naar de jonge bewoners van de Vliethoeve gekeken moet worden. Zij wonen namelijk tot hun achttiende in de Vliethoeve. Noord-Bevelanders van 18 jaar en ouder zijn namelijk goed voor 108 misdrijven per 10.000 leeftijdgenoten, net zo laag als het Zeeuwse gemiddelde.

Brandbrief

Niet alleen de bewoners maken zich zorgen over de problemen bij jeugdinstelling De Vliethoeve. Ook de personeelsleden hebben hun zorgen geuit in een anonieme brandbrief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland. Ze maken zich grote zorgen over de veiligheid van henzelf en de jongeren.