(T)rouwambtenaar Wendy Tuns werkt met liefde en verdriet (video)

(T)rouwambtenaar Wendy Tuns werkt met liefde en verdriet (video)
(T)rouwambtenaar Wendy Tuns werkt met liefde en verdriet (video) © OZ
Een dag uit het leven van Wendy Tuns

Ontslag

OUDE-TONGE - Jarenlang was Wendy Tuns werkzaam in het bedrijfsleven. Vier jaar geleden kreeg ze na een reorganisatie haar ontslag. Ze ging op zoek naar werk waar ze haar ziel en zaligheid in kwijt kon. Het moest in ieder geval iets met mensen zijn. Schrijven en luisteren zijn haar sterke kanten en daarmee kwam ze op het idee om uitvaartspreker te worden. 

Niet alleen maar verdriet

Een tijdje was dat haar enige taak. Toch zocht ze na een tijdje een tegenhanger voor al het verdriet waarmee ze te maken had. "Ik wilde eigenlijk al heel lang trouwambtenaar worden, maar dat was destijds moeilijk te combineren met mijn baan. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd naar de functie 'buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand' bij de gemeente Schouwen-Duiveland en werd ik aangenomen."
Loslaten
In haar werk heeft Tuns veel te maken met verdriet. "Soms is dat moeilijk los te laten. Je vraagt je soms echt nog wel af hoe het met iemand is. Bijvoorbeeld hoe zou het zijn met dat kindje dat zijn moeder zo vroeg moest verliezen? Of hoe zou het zijn met die man die zijn vrouw is verloren na zestig jaar huwelijk? Maar dat heb ik ook bij bruidsparen hoor! Het hoort er gewoon bij en wie denkt er nu thuis nooit na over het werk?", vertelt ze. 
© OZ

Beste keuze

Haar ontslag vier jaar geleden is het beste wat haar is overkomen. "Je hoort het mensen niet vaak zeggen, maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn werk. Ik heb vergaderzalen en broodjes zalm ingeruild voor kasteeltuinen, musea en strandtenten. Met mijn werk kom ik tot de kern van de mens, verdriet en liefde. Als ik in de spiegel kijk aan het einde van de dag kan ik tevreden zijn, ik heb mensen kunnen helpen."