Inspectie houdt Eben-Haëzer in de gaten

Inspectie houdt Eben-Haëzer in de gaten
Inspectie houdt Eben-Haëzer in de gaten © OZ
Norovirus in verpleeghuis Ter Reede
Norovirus in verpleeghuis Ter Reede © Omroep Zeeland

Veiligheid

MIDDELBURG - Het gaat om Eben-Haëzer in Middelburg, De Blaauwe Hoeve in Hulst, Bachten Dieke in Terneuzen en De Wieken in Zierikzee. Bij alle vier was de zorg aan de cliënten overigens goed en was hun veiligheid niet in het geding.
Hygiëne
Bij Eben-Haëzer liet de hygiëne te wensen over. Er werd te weinig schoongemaakt en de kleding van het personeel was niet in orde. De Inspectie stelde na het bezoek op 22 oktober 2015 vijftien verbeterpunten op. Zo moeten medicijnen en zalven beter worden bewaard en beheerd, moet het materiaal zoals tilliften, rolstoelen, rollators beter worden schoongemaakt en moet het schoonmaakmateriaal zoals moppen, trekkers en bezems worden opgehangen in plaats van in een hoek te worden neergezet. Ook de houdbaarheid en het beheer van steriele instrumenten was ondermaats. Verder ontbraken er mondneusmaskers. De Inspectie blijft Eben-Haëzer in de gaten houden.
Pijn
Volgens bestuurder Teunis Stoop klopt het niet dat het verpleeghuis nog in de lijst staat. "Dit doet onze medewerkers pijn, terwijl zij zo hard werken." Luister hier verder.
VORK Teunis Stoop

Afgerond

Bij de andere drie instellingen heeft de Inspectie het onderzoek afgerond. Bij de Blaauwe Hoeve in Hulst waren aanvankelijk niet alle protocollen op orde. Of zoals de Inspectie stelt: ‘Het methodisch werken moet sterk verbeteren’. Dat is inmiddels hersteld, waardoor de Inspectie het onderzoek daar heeft stopgezet.

Bachten Dieke

Hetzelfde geldt voor Bachten Dieke in Terneuzen, onderdeel van ZorgSaam. Daar was tijdens het onderzoek door de Inspectie sprake van een reorganisatie.
Klachtenregeling
Bij De Wieken viel op dat er geen klachtenregeling was. Verder was er onduidelijkheid over de manier waarop de medicijnen uit de apotheek werden uitgezet. Ook bij De Wieken gaat de Inspectie er vanuit dat de normen worden gehaald.
Lees hier de bevindingen van de Inspectie:
Rapport IGZ