'Grevelingen straks eindelijk schoon'

'Grevelingen straks eindelijk schoon'
'Grevelingen straks eindelijk schoon' © DUPAN
PvdA-kamerlid Lutz Jacobi komt met financieel voorstel voor Grevelingen
PvdA-kamerlid Lutz Jacobi komt met financieel voorstel voor Grevelingen © Wikipedia

Foutje

DEN HAAG - Volgens Tweede Kamerlid Lutz Jacobi is de afsluiting van het Grevelingenmeer in 1971 een 'foutje' geweest van het Deltaplan. De onderwaternatuur van de Grevelingen is door stilstaand water verloren gegaan, en de waterkwaliteit is bij warm weer slecht. Een doorlaat in de Brouwersdam kost ongeveer 125 miljoen euro; 50 miljoen is al bij elkaar gebracht door de drie provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. 
Deltafonds
De overgebleven 75 miljoen moet volgens Jacobi nu uit het Deltafonds komen. "We herstellen met die doorlaat immers de fout die we destijds maakten tijdens de uitvoering van de Deltawerken. Niet voor niets is later besloten  om de Oosterschelde niet af te sluiten."
Volkerak-Zoommeer
Eigenlijk stemt de Tweede Kamer donderdag over een groter waterplan voor de hele zuidwestelijke delta. In de structuurvisie staan ook plannen om de waterkwaliteit in het Volkerak-Zoommeer bij Bergen op Zoom te verbeteren. Maar omdat er met boeren geen akkoord komt over de verzilting van het Volkerak-Zoommeer, dreigen alle waterverbeteringsplannen stil te komen staan. "Door een knip te maken in de twee gebieden, kunnen we wél snel iets doen voor het Grevelingenmeer", zegt Jacobi:
PvdA-kamerlid Lutz Jacobi komt met financieel voorstel voor Grevelingen
Bij de Oosterscheldekering stroomt water uit de Noordzee de Oosterschelde in en uit
Bij de Oosterscheldekering stroomt water uit de Noordzee de Oosterschelde in en uit © Beeldbank Rijkswaterstaat

Meerderheid

De Tweede Kamer stemt donderdagavond over de motie van Jacobi, om 75 miljoen uit het Deltafonds te trekken en zo een doorlaat in de Brouwersdam snel mogelijk te maken. Jacobi hoopt dat een meerderheid van de Kamer voor de motie stemt.  Ook minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zou het het idee wel zien zitten. Voordat de doorlaat er echt is, moet het project eerst officieel op de begroting en de planning van het ministerie komen. Daar gaan nog wel een paar jaar overheen, denkt Jacobi.

Friesland

Lutz Jacobi steekt als Kamerlid niet onder stoelen of banken dat ze uit Friesland komt. Voor haar partij heeft onder meer de portefeuilles Noordzee, Waddenzee en Delta-programma's en Noordzee. "Ik ben er niet alleen voor Friesland. Waterkwaliteit gaat me aan het hart in alle delen van Nederland. Als het Grevelingmeer weer verandert van een dode plas in een schoon recreatiegebied, schept dat veel meer mogelijkheden voor het toerisme." Jacobi maakte trouwens onlangs bekend, na de kamerverkiezingen van volgend jaar sowieso niet terug te keren in de Tweede Kamer. "Na al die jaren in de kamer is het nu tijd voor een ander."