'Doorbraak om kleine dorpsscholen te behouden'

'Doorbraak om kleine dorpsscholen te behouden'
'Doorbraak om kleine dorpsscholen te behouden' © OZ
Schoolklaslokaal
Schoolklaslokaal © OZ

Proef

KATS - Volgens Schuurman Hess heeft hij toestemming om de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen (VZD) als proef op te richten. Kleine dorpsscholen kunnen zich daarbij aansluiten om zo de deuren open te houden. 
Onderhandeling
Het experiment wordt volgens Schuurman Hess gehouden in de gemeente Hoogezand-Sappemeer om de laatste school in Westerbroek open te houden. ''Als de school dit tenminste wil, want zonder school kunnen we geen aanvraag doen,'' aldus Schuurman Hess. ''We moeten nu snel met het ministerie in onderhandeling op welke manier we het experiment uitwerken. We zouden dan in augustus 2017 kunnen starten.''
Schoolvereniging
Schuurman Hess begon zijn strijd voor de kleine dorpsscholen, toen in zijn woonplaats Kats de laatste school de deuren moest sluiten. In zijn plannen wordt de school overgenomen door een plaatselijke schoolvereniging onder de paraplu van de VZD.

Steun

Eerder concludeerden het Nederlands Centrum voor Onderwijsrecht (NCOR) en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dat de plannen van Schuurman Hess niet mogelijk waren. Toch is er volgens Schuurman Hess ook veel steun voor zijn plannen in de politiek.