Toerist brengt miljoenen euro's in het laatje van gemeenten

Toerist brengt miljoenen euro's in het laatje van gemeenten
Toerist brengt miljoenen euro's in het laatje van gemeenten © OZ
Opbrengst toeristenbelasting

Melkkoe

OOST-SOUBURG - Als een toerist een melkkoe zou zijn, dan zijn Veere en Schouwen-Duiveland de grootste veehouders van Zeeland. Ook in de gemeentehuizen van Sluis en Noord-Beveland wordt jaarlijks meer dan een miljoen euro door toeristen binnengebracht. Vlissingen is sinds 2008 de snelste stijger. In Borsele wordt als enige Zeeuwse gemeente geen toeristenbelasting geheven.

Opbrengst toeristenbelasting

Voorzieningen
De gemeente Schouwen-Duiveland geeft ruim 70 procent van het belastinggeld terug aan voorzieningen voor toeristen. Voorzieningen waar ook bewoners van kunnen profiteren. Zo worden van dat geld de strand schoon gehouden, jachthavens onderhouden, maar ook fietspaden. Verder wordt het geld ook besteed aan de veiligheid op het strand, bijvoorbeeld de reddingsbrigade. Het geld dat 'over' blijft gaat naar de algemene reserves van de gemeenten en kan uitgegeven worden aan wat de gemeente wil. 

Onmisbaar

De inkomsten uit toeristenbelasting zijn 5 procent van de begroting van Schouwen-Duiveland. "Zonder zouden we eigenlijk niet meer kunnen. Dan moet je echt gaan kijken waar je die 4,8 miljoen vandaan haalt. Of waar je enorm op gaat bezuinigen. De balans voor onze gemeente is goed. Er komt veel geld van de toerist binnen, maar we doen er ook veel voor", vertelt wethouder Wout van den Berg. "Wij reserveren trouwens ook iedereen jaar een deel voor eenmalige projecten die ten goede komen aan de toerist."

Kaartje Toeristenbelasting langs de Nederlandse kust

Bureaucratie

De gemeente Borsele heft als enige gemeente in Zeeland geen toeristenbelasting. Wethouder Ad Schenk zegt dat zijn gemeente de toeristische ondernemers niet extra wil belasten. Ook wil Borsele er een heleboel bureaucratie mee voorkomen. Berekeningen tonen aan dat Borsele daardoor per jaar 50.000 euro misloopt. Maar de gemeenteraad heeft recent nog besloten dat toeristen voorlopig niet belast worden.
Goedkoopste
Zeeland is van de Nederlandse kustprovincies de goedkoopste. De vier Zeeuwse kustgemeenten komen met hun tarief voor 2016 per persoon per nacht niet boven de € 1,25 uit. Verderop langs de Nederlandse kust is het meestal (veel) duurder voor een toerist om te overnachten. Alleen Goeree-Overflakkee hanteert lagere tarieven dan de Zeeuwse gemeenten. Zie bovenstaande kaart en klik op een badplaats voor details.