Heel de wereld werkt in Reimerswaal (video)

Buitenlandse medewerkers bij Krijn Verwijs in Yerseke
Buitenlandse medewerkers bij Krijn Verwijs in Yerseke © OZ

Mossels en kassen

YERSEKE - Dit lijkt vooral te komen door het grote aantal buitenlanders dat werkzaam is in de mosselsector en glastuinbouw.
Dertien nationaliteiten 
Een bedrijf waar dit verschijnsel duidelijk terug te zien is, is mossel- en oesterkweker Krijn Verwijs in Yerseke. Woordvoerder Daniëlle Westerweel vertelt dat bij het bedrijf medewerkers van 13 verschillende nationaliteiten rondlopen. Iets was volgens haar van oudsher zo gegroeid is. 
Buitenlanders Reimerswaal

Van 0 naar 303 Portugezen

Vooral het aantal Polen en Portugezen in Reimerswaal nam fors toe. In 1996 woonden er in de gemeente nog maar 17 Polen, nu zijn het er 371 en in dat jaar liep er nog geen enkele Portugees rond in Reimerswaal, vandaag de dag 303. 

Onmisbaar

Dat de buitenlandse werknemers nodig zijn omdat Nederlanders het zware werk niet meer willen doen, durft niemand hardop te zeggen. Maar een aantal ondernemers bevestigt wel dat de werknemers uit andere landen onmisbaar zijn om het bedrijf draaiende te houden. Een woordvoerder van een glastuinbouwbedrijf in Rilland vertelt dat ze onlangs nog een vacature hadden waar ze graag een Nederlander voor wilden, maar er kwamen precies nul reacties.