Ook Zierikzee krijgt inloophuis voor dementerenden

Ook Zierikzee krijgt inloophuis voor dementerenden
Ook Zierikzee krijgt inloophuis voor dementerenden © OZ
Ouderenzorg en dementie
Ouderenzorg en dementie © OZ

Innovatiebudget

ZIERIKZEE - De gemeente verstrekt een projectsubsidie vanuit het innovatiebudget voor maximaal drie jaar. Het subsidiebedrag is voor het eerste jaar 125.300 euro. Voor het tweede en derde jaar is dat een bedrag van 96.300 euro per jaar. Het is bedoeling dat het Odensehuis nog in 2016 de deuren opent. Een locatie is nog niet bekend.

Laagdrempelig

Vooral het laagdrempelige karakter is belangrijk, vindt initiatiefnemer Antoine de Ceuster. "In het Odensehuis kunnen de mensen de hele dag terecht voor een kop koffie en een goed gesprek. Het delen van ervaringen en informatie helpt tegen het gevoel er alleen voor te staan. Bovendien kan dit het taboe dat nog steeds leeft rondom dementie doorbreken."

Zelfredzaam

Volgens wethouder Cees van den Bos steunt de gemeente de plannen voor het Odensehuis omdat het bijdraagt aan de gemeentelijke visie dat inwoners zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. "Daarnaast zorgt de ondersteuning aan mantelzorgers ervoor dat duurdere zorg voor deze inwoners kan worden voorkomen."

Aantal dementerenden

Daarnaast verwacht de gemeente dat het aantal dementerenden de komende jaren sterk zal toenemen. Daarom is het volgens de gemeente belangrijk dat de samenleving zich hierop voorbereidt met voorzieningen die daarop inspelen. 

Plannen

In 2013 werd het Odensehuis in Vlissingen geopend. Naar Deens voorbeeld worden daar mensen met beginnende dementie op een informele manier geholpen. Al bij de oprichting van het Vlissingse Odensehuis waren er ook plannen voor zo'n inloophuis op Schouwen-Duiveland, de Bevelanden, Tholen en in Zeeuws-Vlaanderen.