Nieuwe soort voor Zeeland: de Witgezoomde knuppelslak

Nieuwe soort voor Zeeland: de Witgezoomde knuppelslak
Nieuwe soort voor Zeeland: de Witgezoomde knuppelslak © Bron: Bernard Picton
Witgezoomde knuppelslak
Witgezoomde knuppelslak © Marion Haarsma
OOST-SOUBURG - Witgezoomde knuppelslak Eubranchus linensis, Oosterschelde, 2014. (Bron: Marion Haarsma)

Nieuwe soort

Het dier werd jarenlang aangezien voor de Bleke knuppelslak (Eubranchus pallidus). Die zeenaaktslak wordt sinds 1951 aangetroffen in Zeeuwse kustwateren. Maar wat altijd werd aangezien voor een kleurvariatie binnen die soort blijkt een nieuwe soort te zijn: Eubranchus linensis.

Witte rand

Het dier heeft nog geen Nederlandse naam, maar Stichting Anemoon, de biologische werkgroep van de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB), stelt voor om het dier de naam Witgezoomde knuppelslak toe te kennen, omdat het belangrijkste uiterlijke kenmerk van het dier de witte rand is die langs de voet van de slak loopt.

Ontdekt

De nieuwe zeenaaktslakkensoort werd in 1990 voor het eerst ontdekt op verschillende plekken voor de kust van Portugal en Spanje. Sindsdien hebben onderzoekers aan de hand van foto's die door duikers zijn genomen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer bepaald dat het dier al sinds 2003 in Zeeuwse wateren voorkomt.

Kleurvarianten

Naast de witte lijn op de voet van de slak ziet de Witgezoomde knuppelslak er precies hetzelfde uit als de Bleke knuppelslak. Beide zeenaaktslakkensoorten worden tot 23 millimeter lang en hebben beide meerdere verschillende kleurvarianten. De Bleke knuppelslak dankt zijn naam aan de bleke variant, maar er zijn ook exemplaren aangetroffen met veel rood, bruin en zelfs zwart pigment.

Oranje pigmentvlekken

Naast de kenmerkende witte rand is een ander kenmerk waarmee je de twee zeenaaktslakkensoorten uit elkaar kunt houden de locatie van oranje pigmentvlekken. De Witgezoomde knuppelslak heeft oranje vlekken op het lichaam en niet op de uitsteeksels. Lang niet alle kleurvarianten van de Bleke knuppelslak hebben oranje pigmentvlekken, maar als ze die wel hebben dan zitten ze overal, ook op de uitsteeksels.