'Een politiehond is een wapen' (video)

'Een politiehond is een wapen' (video)
'Een politiehond is een wapen' (video) © OZ
Politiehond Ybbor 1

Hondenbaan

Hoe het hondenteam van de Politie-eenheid Zeeland-West-Brabant werkt, blijkt tijdens een training in Heerle, een paar kilometer over de Zeeuwse provinciegrens. Een zogeheten pakwerker speelt een voortvluchtige verdachte. Hondengeleider Patty Keulers geeft deze vermeende crimineel, in werkelijkheid Vincent Mulder, eerst twee waarschuwingen. Maar omdat Mulder niet luistert, laat Patty haar Mechelse herder Ybbor los. Die rent met een snelheid van 40 km/h naar de pakwerker en hangt 'in no time' aan zijn arm. Een verdachte zonder pak zou zeker tegen de grond gaan, al was het maar van de pijn.
Koperdief
Nog niet zo lang geleden greep politiehond Ybbor in Zierikzee zelf een koperdief in zijn kladden. Die had eigenlijk nog geluk. De hond beet niet in een lichaamsdeel van de man, maar in zijn rugzakje. 
Wapen
Hans Hoogstate: "Ik zeg wel eens gekscherend: je kunt beter worden neergeschoten, dan gebeten door zo'n hond, want die richt toch behoorlijk letsel aan. Daarom moet je echt wel een serieus vergrijp hebben gepleegd, willen we een surveillancehond op je loslaten." 
Politiehond Ybbor en zijn begeleider Patty Keulers
Politiehond Ybbor en zijn begeleider Patty Keulers © OZ

DNA-sporen

Maar een politiehond kan meer dan verdachten pakken, 'stellen' in jargon. Ybbor is ook goed in het opsporen van voorwerpen die criminelen weggooien, zoals gereedschap of wapens. De voorwerpen kunnen worden gebruikt als bewijsstukken. Maar dan moet wel worden aangetoond dat de crimineel het voorwerp echt in handen heeft gehad. Daarom mag een opsporingshond een voorwerp niet oppakken. Eventuele DNA-sporen van de verdachte blijven zo intact. 
In onderstaand radiofragment is te horen hoe de opsporing werkt: 
ITEM Politiehond Ybbor 1

Meer blaffen en bijten

Eerder vandaag werd al bekend dat hondenbegeleiders van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant pleiten voor meer surveillancehonden. Agenten moeten bij een arrestatie soms lang wachten op de komst van een hond.