Toeristenbelasting doorn in het oog van Recron (video)

Toeristenbelasting doorn in het oog van Recron (video)
Toeristenbelasting doorn in het oog van Recron (video) © OZ
Toeristenbelasting Recron

15,9 miljoen euro

KORTGENE - In 2015 haalden de dertien Zeeuwse gemeenten samen 15,9 miljoen euro aan belasting op. Schouwen-Duiveland verdiende met 4,8 miljoen het meeste geld aan toeristen. Ook Sluis, Veere en Noord-Beveland halen alle drie meer dan een miljoen per jaar op bij mensen die er op vakantie komen of om een andere reden overnachten.
'Minder mooi'
Die 15,9 miljoen is in verhouding een erg hoog bedrag, zegt Arjen Brinkman, eigenaar van camping De Paardekreek in Kortgene en voorzitter van de Recron in Zeeland. "Kleine gemeenten met vaak weinig inwoners krijgen een enorm bedrag binnen via toeristen belasting. Dat is fijn voor hen, maar voor de toeristen en de ondernemers is het minder mooi."
camping
camping © OZ
Tegen
"Als Recron zijn wij tegen toeristenbelasting", zegt Brinkman. "Het geld gaat vooral naar de algemene middelen van een gemeente. Wij moeten onze gasten erom vragen en het is moeilijk uit te leggen wat ze er voor terugkrijgen." Hij pleit ervoor om de opbrengst van de toeristenbelasting vooral te gebruiken voor toeristen. De Recron wil dan graag meepraten over de besteding van het geld.
Begroting sluitend
Nu gebruiken gemeenten vaak maar een beperkt deel van de toeristenbelasting voor zaken waar toeristen van meeprofiteren, zegt de Recron Zeeland. "Ik beweer niet dat ze niks voor toeristen doen. Maar feit is wel dat ze niet hoeven uit te leggen wat ze met het geld doen. En vaak wordt de toeristenbelasting niet verhoogd in het belang van de toerist, maar om de eigen begroting sluitend te krijgen." 
© Omroep Zeeland
Eerlijker
Ook de manier waarop toeristenbelasting wordt geïnd, zou anders moeten, vindt Brinkman. Nu wordt een vast bedrag per persoon per nacht gevraagd. Volgens hem zou het eerlijker zijn als de belasting een percentage zou zijn van het bedrag dat toeristen betalen voor hun accommodatie. "Als je 100 euro voor hotelkamer betaalt en de toeristen belasting is één euro per persoon per nacht dan betaal je in verhouding veel minder belasting dan iemand die 20 euro voor een overnachting op een camping betaalt en ook één euro toeristenbelasting moet afdragen."