Deze Vlamingen willen nooit meer weg (video)

Deze Vlamingen willen nooit meer weg (video)
Deze Vlamingen willen nooit meer weg (video) © OZ
Belgen toekomst int2

Belgen in de meerderheid

SINT JANSTEEN - Het aantal Vlamingen dat naar Zeeuws-Vlaanderen verhuist neemt de laatste jaren fors toe. Antropoloog Herman Tak van de University College Roosevelt in Middelburg denkt zelfs dat over 10 jaar de helft van de regio Belgisch zou kunnen zijn. 
Lees ook:
- 'Helft Zeeuws-Vlaanderen over 10 jaar Belgisch'

Nooit meer terug


Het jonge stel leerde elkaar kennen op het werk, ze zijn beiden leerkracht op een basisschool in Antwerpen. In 2011 kochten ze hun huis in Sint Jansteen, in 2012 trouwden ze en in 2014 werd hun zoontje Luca geboren. Terug naar Vlaanderen willen ze nooit meer. Ze hebben naar eigen zeggen hun droomhuis gevonden en genieten van het leven in een rustige omgeving op slechts een half uurtje rijden van hun werk. 
© Omroep Zeeland
Veel rompslomp
De Vlamingen hebben zich wel verbaasd over de enorme rompslomp die kwam kijken bij de verhuizing naar Zeeuws-Vlaanderen. Zo hadden problemen met het krijgen van een hypotheek, omdat het in Vlaanderen niet gebruikelijk is dat een werkgever daar een intentieverklaring voor afgeeft.
Stateloos
Ook het krijgen van een Nederlands BSN-nummer was lastig. Daarvoor moesten ze zich eerst uitschrijven als inwoner van België, met als gevolg dat ze een tijdje stateloos waren.