​Rampseizoen verwacht voor Zeeuwse fruittelers (video)

​Rampseizoen verwacht voor Zeeuwse fruittelers (video)
​Rampseizoen verwacht voor Zeeuwse fruittelers (video) © Omroep Zeeland
Peren
Peren © Omroep Zeeland
Gevolgen boycot Rusland
Tot 2014 was Rusland een van de belangrijkste afzetmarkten van Zeeuwse peren en appels. Maar door de boycot kwam hier verandering in. Het land boycot landbouwproducten uit Europese landen die sinds de zomer van 2014 sancties hebben opgelegd tegen Rusland. In de volgende korte animatie leggen we uit wat voor gevolgen dit heeft. 
Problemen fruitsector internet 1

Nieuwe markten

John Bal van de ZLTO had goede hoop de appels en peren in andere landen te slijten. Maar het kost veel tijd om nieuwe markten in bijvoorbeeld China en Brazillië te vinden. De landen moeten nog aan onze peren wennen. Er gaat nu slechts een fractie van het fruit dat ooit naar Rusland ging naar de nieuwe markten. 
Onder kostprijs
Volgens Bal kon de sector het eerste jaar nog redelijk doorkomen, onder meer omdat Nederlandse supermarkten en consumenten bewust de Nederlandse producten kochten. Nu is de aandacht verslapt en kost het meer om een appel of peer te telen dan dat het opbrengt. 
Alternatieve routes
Ook werd er in het eerste jaar gebruik gemaakt van alternatieve routes. Via Wit-Rusland kon het Zeeuwse fruit toch Rusland bereiken. Volgens de telers worden deze routes nu veel strenger gecontroleerd waardoor ook deze optie afvalt. 
In de problemen
De vrees is nu dat twee derde, van de ongeveer vijfhonderd Zeeuwse fruittelers, in de problemen komt. Tien tot vijftien procent van de Zeeuwse fruitteeltbedrijven zit al aan de bodem.
Problemen fruitteelt internet 2
Betalingsproblemen fruittelers
De grootste financier van fruittelers in Zeeland, de Rabobank Oosterschelde, herkent het beeld dat de ZLTO schetst. Volgens Frank Driedijk van de bank komt een derde van zijn klanten in de problemen als de situatie blijft zoals die is. "Het zijn vooral fruittelers die de afgelopen jaren zijn overgeschakeld naar grootschalige perenteelt die het voelen", legt hij uit. "Overschakelen duurt vijf jaar, en vijf jaar geleden zag de markt voor peren er heel goed uit."
Boycot verlengdVooral de perenexport is direct getroffen door de boycot. Maar, doordat andere Europese landen hun appels ook niet aan Rusland kwijt kunnen, is ook de appelmarkt verzadigd. De boycot door Rusland werd onlangs verlengd tot eind 2017. Het is een reactie op het verlengen van de Europese sancties tegen het land tot eind dit jaar.
EU-steun onvoldoendeVanuit de Europese Unie zijn sinds de boycot verschillende steunmaatregelen aangeboden, zoals het vergoeden van het vernietigen van een deel van de oogst om overschot tegen te gaan. Daar is door Nederlandse telers nauwelijks gebruik van gemaakt, omdat de vergoeding niet toereikend zou zijn. De Nederlandse overheid denkt na over een mogelijkheid om groente en fruit bij kinderen op school te promoten.