'Helft Zeeuws-Vlaanderen over 10 jaar Belgisch' (video)

'Helft Zeeuws-Vlaanderen over 10 jaar Belgisch' (video)
'Helft Zeeuws-Vlaanderen over 10 jaar Belgisch' (video) © OZ
Belgen toekomst

Goedkope huizen

Sinds 2011 verhuizen jaarlijks honderden Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen vanwege de lagere woningprijzen. Een gemiddelde woning in Vlaanderen kost 239.000 euro, in Zeeuws-Vlaanderen 174.000 euro. 

Verstedelijking Zeeuws-Vlaanderen

"Als een schaap over de dam is", legt antropoloog Herman Tak van de University College Roosevelt in Middelburg uit. Hij verwacht dat de toestroom van Vlamingen de komende jaren nog flink zal toenemen en noemt het de verstedelijking van Zeeuws-Vlaanderen. Een logische ontwikkeling die je in de jaren zeventig ook rond Amsterdam zag, jongeren blijven werken in de stad en gaan wonen op het platteland. 

Grensdorpen populair

De Belgen kopen vooral in de buurt van de grens, met als gevolg dat in grensdorpen Eede en Nieuw-Namen nu al bijna de helft van de inwoners Belgisch is. Door op de vlaggetjes in onderstaand kaartje te klikken, kunt u zien hoeveel Belgen er per plaats wonen.  
Belgen zijn de oplossing
Antropoloog Herman Tak denkt dat alleen een hek de Vlamingen nog kan tegenhouden, maar dat moeten we volgens hem helemaal niet willen. Hij noemt de komst van de Vlamingen een oplossing voor de ontvolking van de regio.

Rest van Zeeland jaloers

"Ik denk dat Zeeuws-Vlaanderen hier enorm van gaat profiteren en de rest van Zeeland er nog jaloers op wordt." Het toenemende aantal Vlaamse inwoners zou er volgens hem zelfs voor kunnen zorgen dat de Westerscheldetunnel tolvrij wordt, omdat de regio weer meetelt in Den Haag. 

Per gemeente

De Belgeninvasie is tot nu toe alleen zichtbaar in Zeeuws-Vlaanderen. In de rest van Zeeland is het aantal Belgische inwoners de laatste jaren ongeveer gelijk gebleven en gaat het om veel kleinere aantallen. Onderstaand kaartje toont het aantal inwoners, geboren in België, per Zeeuwse gemeente. 

Sluis koploper

Vooral in de gemeente Sluis gaat het hard met het aantal Belgische inwoners. Per 1 januari 2015 waren daar 4182 inwoners met als geboorteland België, bijna 1 op de 5 inwoners. De minste Belgen in Zeeland telt de regio die er ook het verst vandaan ligt. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft maar 100 inwoners die in België geboren zijn.
© Omroep Zeeland