Zeeuwse jongeren relatief vaak verdacht van zware criminaliteit

Zeeuwse jongeren maken zich vaker schuldig aan mishandeling en openbare geweldpleging dan aan inbreken of stelen. Bij volwassenen is dat andersom. Dat blijkt uit cijfers van de Jeugdmonitor van het ZB Planbureau, dat onderzoek heeft gedaan naar verschillende gegevens over jeugd en criminaliteit.

Jongeren tussen de 18 en 24 in Zeeland worden relatief vaak verdacht van zogeheten 'high impact crimes'. Dit zijn vergrijpen die doorgaans een grote impact hebben op het slachtoffer en de directe omgeving. Bij volwassenen vinden er vooral 'high volume crimes' plaats. Dit zijn misdaden die het slachtoffer minder raken, zoals autodiefstal of winkelinbraak.

De ernstige misdrijven vinden vooral plaats tijdens het uitgaan. "Jongeren gaan nu eenmaal veel uit en met drank in het spel is de kans groter dat er weleens een opstootje plaatsvindt."

Oplossingen

Mogelijke oplossingen om dit geweld tegen te gaan zijn volgens onderzoeker Ruben De Cuyper van ZB Planbureau innovatieve maatregelen. Hij noemt als voorbeeld Stratumseind 2.0 in Eindhoven. Hier maakt de gemeente gebruik van camera's en sensoren om het gedrag van uitgaanspubliek te volgen. Hierdoor kan de politie beter en sneller zien waar er misschien een opstootje ontstaat en dus ook sneller en adequater daartegen optreden.

Meer over dit onderwerp:
Jeugdmonitor ZB Planbureau criminaliteit
Deel dit artikel:

Reageren