Eenhoornfestival viert eerste lustrum (video)

Eenhoornfestival viert eerste lustrum (video)
Eenhoornfestival viert eerste lustrum (video) © OZ
Eenhoornfestival

Festival

OOSTBURG - Ook dit jaar staat het centrum van Oostburg weer drie dagen lang in het teken van het festival. Er vinden allerlei activiteiten plaats voor jong en oud met als culinair hoogtepunt de picknick op zondag.
Eenhoornbokaal
Vrijdag is in Oostburg alvast de Eenhoornbokaal uitgereikt. Een prijs voor iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor Oostburg. De prijs ging dit jaar naar John Bolsius van het Ledeltheater, volgens de organisatie 'een man die heel veel voor Oostburg heeft gedaan'. 
© OZ

Optredens

Vandaag is er in het centrum van Oostburg een boeken- en platenmarkt en voor de kleintjes een poppenkast. Ook komt troubadour Remco Versluijs optreden voor de ouderen. Muziek speelt ook een grote rol tijdens het festival. Er zijn nog optredens van o.a. 'King of the Bill', 'Jam-Pact XL' en 'Romi Cage' uit Middelburg. 
© OZ

De Eenhoorn

Dat de Eenhoorn zo belangrijk is voor Oostburg heeft te maken met het verleden. In 1713 bouwde Jacob de le Lijs op de hoek van de markt een herberg die hij de naam De Eenhoorn gaf. Café de Eenhoorn stond er nog toen Oostburg in oktober 1944 voor een groot deel werd verwoest. Het café werd vooral aan de achterkant zwaar beschadigd maar het voorste gedeelte werd opgeknapt en werd pas in 1951 afgebroken toen het nieuwe Hotel-restaurant De Eenhoorn klaar was. Op de plek van de oude Eenhoorn werd een bronzen beeld van een Eenhoorn geplaatst. 
© OZ
Geestkracht
Bij de onthulling zei Burgemeester Hoekzema in zijn toespraak dat het beeld niet alleen een verwijzing was naar Café de Eenhoorn dat op die plaats had gestaan, maar dat het de moed en de geestkracht symboliseerde waarmee de Oostburgse inwoners hun verwoeste dorp weer hadden opgebouwd. De Eenhoorn werd het symbool van Oostburg.