Invasie van gewapende mariniers op Zeeuwse stranden

Invasie van gewapende mariniers op Zeeuwse stranden
Invasie van gewapende mariniers op Zeeuwse stranden © OZ
© oz

Landing

BROUWERSHAVEN - De training is onderdeel van de certificeringsoefening (CERTIFEX), die de laatste horde vormt voor de mariniers voordat ze gereed zijn om als eenheid op missie te gaan. Ze oefenen onder meer met het uitvoeren van een landing met behulp van een amfibisch transportschip.

Gijzelaars

Ook trainen ze het betreden van vijandige schepen en het redden van gijzelaars. Dat doen ze in samenwerking met de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers.

Gewonden

Naast de militair georiënteerde oefeningen wordt er ook voor het eerst samengewerkt met regionale hulpdiensten tijdens een zogenoemd massive casualty scenario. Tijdens die oefening moeten de mariniers in opleiding samen met de Zeeuwse hulpdiensten gewonden verzorgen.

Grootschaliger

Eerdere jaren werd er ook al geoefend in Vlissingen en in Brouwershaven, maar toen ging het telkens om enkele tientallen tot rond de 120 mariniers in opleiding. De oefeningen van dit jaar, met 400 mariniers in opleiding zijn veel grootschaliger dan andere jaren.

Nieuwe kazerne

Met de oefeningen in Zeeland wordt de samenwerking tussen het Korps Mariniers en de provincie Zeeland onderstreept. In 2021 verhuizen de mariniers naar hun nieuwe kazerne in de geboorteplaats van hun oprichter, Michiel de Ruyter.