​'Met 15 cent per kilo houden fruittelers het niet lang vol' (video)

​'Met 15 cent per kilo houden fruittelers het niet lang vol' (video)
​'Met 15 cent per kilo houden fruittelers het niet lang vol' (video) © Omroep Zeeland
Fruittelers proberen hoofd boven water te houden
Fruittelers proberen hoofd boven water te houden © Omroep Zeeland

Moeilijk

Fruitteler Martijn Vogelaar uit Krabbendijke heeft één van grootste fruitteeltbedrijven in Nederland. Ook op zijn bedrijf is de Russische boycot voelbaar. Sinds 2014 mogen zijn peren Rusland niet meer in. Hij raakt zijn peren moeilijk kwijt en op dit moment kost het telen meer dan dat het oplevert. 
Problemen fruitsector internet 3

Overheid

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de boycot. De fruitteler hoopt dat de Nederlandse regering kan helpen. Bijvoorbeeld door arbeidskosten en verzekering te verlagen. Fruittelers kijken ook naar andere manieren om de kosten van het telen te drukken. Bijvoorbeeld door tijdrovende snoeiwerkzaamheden door machines te laten doen. 
Machines
Het automatiseren van snoeiwerkzaamheden is nog geen gemeengoed onder fruittelers, omdat van oudsher het handmatig snoeien als beste optie wordt gezien. Elke fruitboom vraagt volgens telers een andere manier van snoeien om de groei van appels of peren te optimaliseren.
Fruittelers vrezen voor grote problemen in de sector
Fruittelers vrezen voor grote problemen in de sector © Omroep Zeeland
Prijs omhoog
De grootste financier van fruittelers in Zeeland, de Rabobank Oosterschelde, stimuleert klanten om naar oplossingen te kijken. "Hoe kun je samen met handelaren en supermarkten tot een oplossing komen", zegt Frank Driedijk van de bank. "Uiteindelijk willen alle partijen geld verdienen, en dan zou het zo kunnen zijn dat de prijs in de supermarkt omhoog moet om de sector te helpen."
Steun
De sector loopt door de boycot jaarlijks 100 miljoen euro mis. Een Europees steunprogramma om het overschot aan fruit op te kopen slaat niet aan, omdat volgens de fruittelers de vergoeding ook ver onder de kostprijs ligt. De boycot duurt minimaal tot 2017.