Nel (90): 'Ik ga uit en een ander heeft een baan'

Nel (90): 'Ik ga uit en een ander heeft een baan'
Nel (90): 'Ik ga uit en een ander heeft een baan' © oz
Twee ouderen in de auto op Schouwen-Duiveland
Twee ouderen in de auto op Schouwen-Duiveland © OZ

Werklozen

BURGH-HAAMSTEDE - Ze worden gereden door chauffeurs in opleiding, werklozen die in drie maanden hun chauffeursdiploma kunnen halen en daarna verzekerd zijn van een baan.

Succes

De auto rijdt sinds eind juni vier dagen in de week. Ouderen die een ritje hebben gemaakt zijn enthousiast en maken vaak meteen een afspraak voor een volgende rit. Ze gaan naar de supermarkt in het dorp, koffie drinken op een terras of nog een keertje bij de vuurtoren kijken. 
Treintje online 2

Vrijheid

"Ik voel me weer een mens", zegt Nel Verberne-Vrijdag (90) geëmotioneerd. "Niet weggepropt in een huis, al is het heel mooi en zorgen ze goed voor je. Maar dat je thuishoort bij de mensen." Ze is voor het eerst sinds zeven jaar weer in een grote supermarkt. "Dit doet 't 'm. Vrijheid."
Treintje online 3

Marita krijgt een baan

De ouderen worden rondgereden door een chauffeur in opleiding, werklozen die met behoud van uitkering in drie maanden hun chauffeursdiploma kunnen halen. Zoals Marita van Prooijen uit Zierikzee: "Het is ontzettend leuk werk. De mensen zijn heel dankbaar", zegt zij. Na afloop van de opleiding neemt taxibedrijf TCR de nieuwe chauffeurs in dienst. Marita: "Daar ben ik heel erg blij mee."
© oz
Bijna geen kosten
Het hele project heeft nauwelijks kosten. Alleen de energie waarop de elektrische auto rijdt kost geld. Dat wordt betaald met de opbrengst van de rittenkaarten die de ouderen kopen. Een tien rittenkaart kost 5 euro. De auto is betaald door sponsoren als woningbouwvereniging Zeeuwland, zorgorganisatie Allévo, Marktplaza Burgh-Haamstede en Renault Kievit Burgh.

Energieneutraal
Het project is bedacht door Willem van Zalm van de coöperatie Energie Werkt. Doel is Schouwen-Duiveland energieneutraal te maken en tegelijk banen te creëren. "Ik heb dit plan bedacht, omdat familieleden in het oude Duinoord zaten en zagen dat het winkeltje en de kapper verdween", vertelt Willem van Zalm. "Toen bleek dat de mensen niet alleen naar de winkel willen, maar ook eens bij een zus op bezoek willen of het haventje van Burghsluis zien, is het project steeds groter geworden."
Treintje online 1

Het smaakt naar meer

Het hele eiland kijkt met grote belangstelling naar de nieuwe auto van woonzorgcomplex De Duinen. Vanuit Zierikzee en Bruinisse is al aangegeven, dat ze ook daar wel zo'n auto willen. Na de zomer gaat de auto ook vanuit Noordwelle rijden.