Kop Schouwen favoriet bij teken

Kop Schouwen favoriet bij teken
Kop Schouwen favoriet bij teken © OZ
Risico tekenbeet
Risico tekenbeet © OZ

Het Zeepe

BURGH-HAAMSTEDE - Het gaat om de tellingen van 2016, tot en met zondag 10 juli. Omdat alleen de meldingen die zijn opgegeven bij Tekenradar.nl zijn meegeteld, ligt het werkelijke cijfer vermoedelijk hoger. Met 14 meldingen van tekenbeten is het natuurgebied Het Zeepe ten westen van Burgh-Haamstede het gevaarlijkste voor wandelaars. Twee beten daar hebben inmiddels geleid tot verschijnselen van de Ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

In totaal zijn er 20 beten in Zeeland die de eerste verschijnselen van de Ziekte van Lyme of een variant ervan tot gevolg hadden. In eerste instantie lijkt het op griep of soms een opzwelling van oorlel of tepel. Deze klachten komen meestal binnen drie maanden. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kan het overgaan naar een volgende fase. Dan kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. 

Kaart

Klik op onderstaande kaart voor details per gebied. Ook wordt aangegeven hoe lang het geleden is dat er in deze omgeving een piek in het aantal meldingen was.

Klik op een stip voor details

Rode ring

Het meest voorkomende signaal van de Ziekte van Lyme is een rode ring- of vlekvormige huiduitslag op de plaats waar de teek heeft gebeten. De ring of vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na drie maanden zijn. De ring of vlek wordt steeds groter, wat typerend is voor de Ziekte van Lyme. Uiteindelijk verdwijnt de ring of vlek vanzelf. Dit hoeft niet te betekenen dat de bacterie weg is.