Zeeland niet meer op één bij de Zeeuwen

Zeeland niet meer op één bij de Zeeuwen
Zeeland niet meer op één bij de Zeeuwen © Omroep Zeeland
Binnenlands toerisme
Binnenlands toerisme © OZ

Thuisvakantie

OOST-SOUBURG - Tien jaar geleden kwam Zeeland nog op de eerste plaats bij de eigen inwoners, maar steeds minder Zeeuwen houden een thuisvakantie. Waar in 2005 nog 36.000 Zeeuwen een korte vakantie, van een tot drie nachten, hielden in de eigen provincie, was dat aantal vorig jaar gezakt naar 20.000. Daarmee zakte Zeeland naar de vijfde plaats.

Parallel

Wat daarnaast opvalt in de cijfers van CBS, is dat de binnenlandse vakantiebestemmingen van Zeeuwen precies parallel lopen aan de binnenlandse toeristen die naar Zeeland komen. De top drie van binnenlandse bestemmingen die Zeeuwen aandoen is identiek aan de top drie van binnenlandse toeristen die naar Zeeland komen.

Top Drie

In 2015 kwamen 184.000 mensen uit Zuid-Holland voor een korte vakantie naar Zeeland en dat zijn er 60.000 meer dan tien jaar geleden. Daarmee hebben de Zuid-Hollanders de Brabanders van de eerste plaats in Zeeland verdreven. Die staan nu met 180.000 op de tweede plaats. Inwoners van Gelderland komen op drie, met 83.000 gasten voor een korte vakantie. In de cijfers van het CBS zijn buitenlandse toeristen, zoals de Duitsers en Belgen die Zeeland aandoen, overigens niet meegerekend.

Vakantiegangers naar Zeeland


Wederzijds
De liefde blijkt geheel wederzijds. Voor Zeeuwen staat Zuid-Holland op de eerste plaats als het om een korte vakantie gaat, Noord-Brabant komt op de tweede plaats en Gelderland op de derde plaats. 

Waar gaan de Zeeuwen naar toe?