Zeeuwse woningbranden ontstaan meestal in schoorsteen

Zeeuwse woningbranden ontstaan meestal in schoorsteen
Zeeuwse woningbranden ontstaan meestal in schoorsteen © OZ
Schoorsteenbrand
Schoorsteenbrand © HV Zeeland

Schoorsteen

OOST-SOUBURG - Van alle woningbranden in de afgelopen zeven maanden ontstond bijna een derde in de schoorsteen. Daarmee is de schoorsteen in Zeeland de meest voorkomende ontstaanslocatie van woningbranden, terwijl in de rest van Nederland woningenbranden het vaakst ontstaan in de keuken.

Meeste in Terneuzen

In het kader van de pilot ‘Woningbranden 100%’ doet Veiligheidsregio Zeeland sinds vorig jaar onderzoek naar de oorzaak van woningbranden in onze provincie. In Zeeland vonden van 1 december 2015 tot 1 juli 2016 104 woningbranden plaats. De gemeente met de meeste woningbranden, 25 in totaal, is de gemeente Terneuzen. 

Koopwoningen

Naast de ontstaanslocatie is ook de woningtype waarin de meeste branden ontstaan in Zeeland anders. Waar het landelijk de huurwoningen zijn waar het vaakst brand uitbreekt, ontstaan in Zeeland juist de meeste branden in koopwoningen.

Voorlichting

De resultaten van het brandonderzoek zijn volgens de Veiligheidsregio Zeeland zeer waardevol. Dankzij de inventarisatie krijgt de VRZ meer inzicht in de oorzaken en het verloop van woningbranden. Door een goede evaluatie van eerdere incidenten kunnen de risicobeheersing en incidentbestrijding versterkt worden. Daarnaast geeft het brandonderzoek belangrijke feitelijke input voor de voorlichtingsactiviteiten van de VRZ.