Waarom toch die varkenskoppen?

Waarom toch die varkenskoppen?
Waarom toch die varkenskoppen? © OZ
Varkenskoppen
Varkenskoppen © OZ

Eerste keer

OOST-SOUBURG - Het is de eerste keer dat in Zeeland varkensresten gebruikt worden voor dit doeleinde: het protesteren tegen de komst van asielzoekers, maar het is zeker niet nieuw. In Twente, bij Enschede, werden in november op dezelfde manier varkenskoppen neergelegd op een beoogd azc-terrein. En in Brabant werd daarvoor in januari in Heesch een heel dood varken gebruikt.

Eeuwenoud gebruik

Maar het gebruiken van de kadavers van dieren als een manier om je onvrede over iets of iemand te uiten is nog veel ouder. Het is een eeuwenoud gebruik. Vaak is de boodschap: tot hier en niet verder. Maar het is ook een doodsbedreiging: als je doorgaat met datgene waar je mee bezig bent dan ga je eraan. Denk aan de maffia die als dreigement een paardenkop neerleggen.

Vergeldingsmiddel

Varkenskoppen werden bijvoorbeeld al gebruikt in de zeventiende eeuw in Brabant. De katholieken uitten zo hun ongenoegen tegenover hun protestantse plaatsgenoten. En zelfs tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in sommige kringen het neerleggen van een varkenskop gebruikt als vergeldingsmiddel als iemand een trouwbelofte had verbroken.

Religie

Al sinds het begin van de vluchtelingencrisis zijn er protesten tegen de komst van opvangplekken voor vluchtelingen. En daarbij wordt het varken soms ook ingezet, zoals in het veld bij 's-Gravenpolder. En dat heeft ongetwijfeld ook deels te maken met te verwachten de religie van de vluchtelingen die daar moeten worden opgevangen.

Haram, onrein

Het merendeel van de vluchtelingen komt uit landen waar de islam de meestvoorkomende religie is. En in de islam is het varken haram, onrein. Dus lijkt het erop dat de daders die de varkenskoppen hebben neergelegd om op deze manier de vluchtelingen die daar straks worden opgevangen te beledigen.

Andersgelovigen

Maar de kans is groot dat lang niet alle vluchtelingen die straks bij 's-Gravenpolder worden opgevangen moslim zijn. Tussen de vluchtelingen zitten namelijk ook atheïsten, christenen en andersgelovigen. Daarvan zitten er relatief veel onder de vluchtelingen, ze zijn juist weggevlucht omdat ze géén moslim zijn.

Niemand voor opgepakt

Mogelijk maken de daders hierin dus een inschattingsfout. Maar een ding waar ze waarschijnlijk wel gelijk in krijgen, is dat ze hoogstwaarschijnlijk niet worden gepakt. Naast de eerder genoemde voorbeelden zijn er nog veel meer gevallen waarbij varkensresten gebruikt werden bij protesten tegen de islam, onder meer in 2004, 2009 en 2013, maar tot nu toe is er nog nooit iemand voor opgepakt.