De Bat: als Kamp uitgewerkte plannen wil, kan hij die krijgen (video)

De Bat: als Kamp uitgewerkte plannen wil, kan hij die krijgen (video)
De Bat: als Kamp uitgewerkte plannen wil, kan hij die krijgen (video) © OZ
Reactie brief Balkenende

Business case

MIDDELBURG - De minister schreef aan de Tweede Kamer dat hij voorlopig niets voelt voor de financiele injectie voor Zeeland waar de commissie Balkenende voor heeft gepleit. Zeeland moet wat hem betreft eerst maar eens precies duidelijk maken wat het wil. Gedeputeerde Jo-Annes De Bat is bereid een zogenoemde business case te maken.
Massa-ontslagen
De Bat, en met hem het dagelijks provinciebestuur, vindt dat het kabinet aan zet is als het gaat om het zogenoemde Zeelandfonds. Het kabinet is gevraagd 25 miljoen euro in dit fonds te stoppen, dat is bedoeld om de Zeeuwse economie weer een boost te geven na massa-ontslagen bij onder meer Zalco en Thermphos. 

100 miljoen


Ook de Provincie Zeeland zelf, het bedrijfsleven en Brussel moeten geld in het Zeelandfonds stoppen, vindt de commissie Balkenende. Met een totaal bedrag van 100 miljoen euro in het fonds kan Zeeland nieuwe economie ontwikkelen, zoals zorgtoerisme, biobased economy en een tweede technische college van de UCR. 
Uitgewerkt
Namens het kabinet schrijft minister Kamp van Economische Zaken dat hij positief staat tegenover zo'n Zeelandfonds, maar dat hij niet zomaar geld geeft. Zeeland moet eerst maar eens met uitgewerkte plannen komen, vindt de minister. Wel geeft hij alvast 300.000 euro om de economische samenwerking tussen Zeeland en Brabant te verbeteren.
Teleurgesteld
Het dagelijks provinciebestuur is teleurgesteld dat Kamp niet met een echte toezegging komt over het Zeelandfonds. "We snappen dat hij uitgewerkte plannen wil. Maar als we dan straks met een sluitende business-case komen, moet het kabinet ook zijn deel leveren", aldus dagelijks provinciebestuurder Jo-Annes de Bat (CDA).