Zeeuwse vrouwen worden jonger moeder

Zeeuwse vrouwen worden jonger moeder
Zeeuwse vrouwen worden jonger moeder © OZ
Bevolkingskrimp in Zeeuws-Vlaanderen
Bevolkingskrimp in Zeeuws-Vlaanderen © OZ

Piek

OOST-SOUBURG - Twaalf jaar geleden lag in Zeeland, net als in de rest van Nederland, de piek van de geboorten bij moeders tussen de 30 en 35 jaar. Maar sindsdien is de gemiddelde leeftijd overal in ons land iets naar beneden gegaan.

Trend

In Zeeland is de piek in 2015 onder de dertig jaar gezakt en dat wordt vooral veroorzaakt doordat de gemiddelde leeftijd van Zeeuwse moeders daalt, en dan met name in Terneuzen, Kapelle en Reimerswaal. Dezelfde trend is in mindere mate ook te zien bij moeders in Goes, Tholen, Sluis en Vlissingen.

Middelburg

Binnen Zeeland vormt Middelburg een opvallende uitzondering. Waar landelijk en in de rest van Zeeland de gemiddelde leeftijd van de kersverse moeders is gedaald, blijft het in de Zeeuwse hoofdstad gelijk.

Grafiek

Kies in onderstaande grafiek een gemeente en een jaar: 2003, 2009 of 2015. Je kunt die jaren ook alle drie tegelijk kiezen. De staven geven het absolute aantal kinderen per leeftijdscategorie van de moeder. Ga met de muis over de staven voor meer details.

Graphic: leeftijd moeder bij geboorte kind

Meeste kinderen

Reimerswaal is en blijft in Zeeland de gemeente waar de meeste kinderen geboren worden. Van iedere gemeente is door het CBS berekend hoeveel kinderen in dat jaar werden geboren op iedere duizend vrouwen in die gemeente in de leeftijdscategorie vijftien tot en met vijftig jaar.

Constant geboortecijfer

In Reimerswaal ging het vorig jaar om 69,3 kinderen op duizend vrouwen. En dat geboortecijfer is in Reimerswaal erg constant, het is de afgelopen twaalf jaar ieder jaar vrijwel hetzelfde. Ter vergelijking: het Nederlandse gemiddelde is 45,4 geboortes per 1000 vrouwen. Goese vrouwen staan met 40,6 geboortes op duizend vrouwen op de laagste plaats in Zeeland.

Veere

De snelste stijger op de Zeeuwse lijst is Veere, die qua vruchtbaarheid in twaalf jaar tijd van de tiende plaats naar de tweede plaats in Zeeland is opgeklommen. In onderstaande grafiek staan alle Zeeuwse gemeenten op een rij, met de cijfers van zes jaar geleden en twaalf jaar geleden.

Graphic: vruchtbaarheid per gemeente