Onveilige situaties door Zeeuwse Pokémonjagers

Onveilige situaties door Zeeuwse Pokémonjagers
Onveilige situaties door Zeeuwse Pokémonjagers © rechtenvrij
Pokémon Go maakt speelveld van Zeeland
Pokémon Go maakt speelveld van Zeeland © Omroep Zeeland

Rotonde

OOST-SOUBURG - Een weginspecteur van Rijkswaterstaat beklaagt zich erover op Twitter dat hij meerdere van zulke Pokémonjagers heeft moeten wegsturen van een rotonde op de N57. Hij waarschuwt dat alle weggebruikers goed op het verkeer moeten letten en vooral niet vanwege dit soort spelletjes naar hun telefoon moeten staren.

— Weginspecteur Wilco (@WIS_Wilco)
">

— Weginspecteur Wilco (@WIS_Wilco)
">

De straat op

Ook meerdere Zeeuwse wijkagenten signaleren dat in hun omgeving jongeren massaal de straat opgaan om te jagen op de virtuele wezentjes. Al hebben ze er ook oog voor dat het spel ook een positief effect heeft, namelijk dat de gamers niet meer op hun kamer blijven zitten, maar vanwege het spel de straat opgaan.

— Wijkagent Goes Oost (@wa_GoesOost)
">

— Richard den Boer (@WA_OSB_Thema)
">

Spoorlopers

Ook buiten Zeeland levert het spel overlast op. In Gelderland werden Pokémon-jagers van het spoor gehaald. De spoorlopers zorgden voor vertraging op het spoor tussen Delft en Schiedam. ProRail heeft hierover contact gezocht met maker Nintendo.

— ProRail (@ProRail)
">

'Kwestie van tijd'

In Nunspeet, ook in Gelderland, werd dinsdag een automobilist aan de kant gezet omdat hij het spelletje in zijn auto zat te spelen. Veilig Verkeer Nederland trok daarom dinsdagmiddag aan de bel. De organisatie is bang dat het een kwestie van tijd is voor er doden gaan vallen doordat mensen op de fiets of in de auto op zoek zijn naar de virtuele wezentjes. 

— VeiligVerkeerNL (@VeiligVerkeer)
">

Augmented reality

Het spel dat voor alle problemen zorgt, Pokémon Go, is een nieuw spel voor mobiele telefoons dat voortborduurt op de beroemde Pokémon-franchise uit de jaren negentig. In die franchise werden eerder computerspellen, televisieprogramma's, bord- en kaartspellen en strips gepubliceerd, maar dit is het eerste spel dat valt onder de noemer augmented reality.

Extra laag

Dat houdt in dat het spel een extra laag over de werkelijkheid legt. Het komt erop neer dat Pokémon Go gebruikmaakt van een uitgeklede versie van Google Maps en daarop op bepaalde locaties virtuele wezentjes neerzet, de Pokémon. Doel van het spel is om zoveel mogelijk Pokémon te vangen en te trainen, zodat je ze kunt gebruiken om tegen elkaar te vechten. 

Pokémon Go trailer

Locatie

De virtuele wezentje verschijnen in het spel op bepaalde locaties in de echte wereld. Wanneer de speler dan de camera van de telefoon richt op de plek waar het fantasiedier zich bevindt, dan zie je de Pokémon op die plek op je scherm.

Bijpassende shotjes

Het spel is officieel nog niet uit in Nederland, maar veel handige smartphonegebruikers hebben het spel al gedownload via buitenlandse Apple- en Google Play-accounts. Het spel is zo populair dat handige ondernemers in Zeeland al inspelen op de rage, zo houdt café Tripel Blond in Vlissingen donderdagavond een Pokémonwandeling door de stad, op zoek naar de virtuele wezentjes, met van tevoren en naderhand bijpassende shotjes in het café.
Screenshot route Pokémon-wandeling Vlissingen
Screenshot route Pokémon-wandeling Vlissingen © Café Tripel Blond

Opvallende plekken

De plekken waar zulke Pokémons verschijnen zijn niet volledig willekeurig. De makers van het spel hebben opvallende plekken in kaart gebracht, zoals het Amerikaanse Vrijheidsbeeld en de Dam in Amsterdam, maar ook een brug of een muurschildering kan als locatie dienen. Ook de redactie van Omroep Zeeland is een van die plekken, merkten omroepmedewerkers die het spel op hun telefoon hebben staan.

Trainen

Daarnaast zijn ook locaties aangewezen als Pokégym, dat zijn plekken waar je de gevangen Pokémon kunt trainen om ze sterker te maken. Verderop in de straat van het gebouw van Omroep Zeeland is bijvoorbeeld molen De Pere daarvoor als locatie aangewezen.

Veiligheid

Maar naar nu blijkt is bij het aanwijzen van locaties niet altijd rekening gehouden met de veiligheid. Plekken als rotondes, het spoor, ziekenhuizen en politiebureaus zijn niet al te geschikt als locatie, zou je zeggen. Toch zijn daar van zulke virtuele wezentjes verschenen, met onveilige en onwenselijke situaties als gevolg.

Pas op

Naast de keuze voor locaties is het altijd gevaarlijk als verkeersdeelnemers op hun telefoon letten in plaats van het verkeer. Daarom is de oproep aan alle gebruikers van augmented reality-spellen zoals Pokémon Go: pas op, kijk goed om je heen.

— Politie Oss (@politieOss)
">

Geocaching

Volgens de Facebookpagina Wij zijn De Stad is dit nieuwe Pokémonspel eigenlijk een nieuwe vorm van geocaching. Dat houdt in dat op meerdere locaties aanwijzingen voor een speurtocht worden achtergelaten die gevonden kunnen worden met behulp van gps-coördinaten. Dat bestaat al jaren.

Speurtocht

De beheerder van de Facebookpagina kwam meerdere keren Duitsers tegen die in Middelburg rondhingen bij de cafés Bommel en Tympaan en was benieuwd wat zij daar nu precies aan het doen waren. Ze bleken mee te doen aan zo'n geocaching-speurtocht door de Zeeuwse hoofdstad.