'Volkert van der Graaf laat nog te weinig los'

Volkert van der Graaf (archief)
Volkert van der Graaf (archief) © OZ

Meldplicht

OOST-SOUBURG - Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van een hoger beroep dat Van der Graaf heeft aangespannen. De rechtbank besliste eerder dat hij informatie moet verstrekken tijdens de zogenoemde meldplichtgesprekken. Maar Van der Graaf is het daar niet mee eens. Hij stelt dat hij zich strikt genomen gewoon aan de meldplicht houdt. Het Openbaar Ministerie wil onder andere meer weten over emigratieplannen van Van der Graaf. Zo is niet duidelijk hoe hij in zijn levensonderhoud wil gaan voorzien en of zijn partner en kind meegaan. Ook zou Van der G. zijn begonnen met vrijwilligerswerk, maar het werd maandag tijdens een evaluatiegesprek duidelijk dat dit toch niet was doorgegaan.

Opnieuw in de fout

Volgens het OM is de informatie belangrijk, onder meer om in te kunnen inschatten of Van der Graaf niet opnieuw in de fout dreigt te gaan. Deskundigen hebben gerapporteerd dat de kans dat hij een vergelijkbaar misdrijf zal plegen niet groot is, maar stelden ook vast dat hij niet open is over zichzelf.

In beroep

Niet alleen Van der G. heeft beroep aangetekend tegen een uitspraak van de rechter over de voorwaarden waaronder hij op vrije voeten is. Het OM is op zijn beurt in beroep gegaan tegen de uitspraak dat Van der Graaf niet langer verplicht is psychologische behandelingen te ondergaan.

Celstraf

De moordenaar van Pim Fortuyn kwam in mei 2014 vrij. Hij had toen twee derde van zijn celstraf uitgezeten. Van der Graaf schoot Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum dood.