'Mensen zijn hier in de war' (video)

Elie van Strien

Commotie

MIDDELBURG - Het vertrek van Ruijs zorgde voor veel commotie binnen en buiten de VRZ. Van Strien: "Mensen hier zijn in de war. Ze zijn heel hard aan het werk en kijken om zich heen wat er gebeurt." Aan die onzekerheid en verwarring wil Van Strien een einde maken: "Mijn eerste prioriteit is zorgen dat er duidelijkheid komt over wat er nu aan de hand is en wat we in de toekomst gaan doen."
ITEM Elie van Strien
Verwarring
In juni lekte een vertrouwelijk rapport uit over het functioneren van directeur Ruijs. De conclusies waren vernietigend. Zij werd onder meer beschuldigd van machtsmisbruik, vriendjespolitiek en financieel wanbeheer. In een spoedzitting besloot het algemeen bestuur van de VRZ, dat zijn de dertien Zeeuwse burgemeesters, dat Ruijs "niet de aangewezen persoon is om de organisatie in deze turbulente tijd te leiden". Een bestuurscrisis was geboren.
Elie van Strien, sinds medio juli waarnemend directeur van de Veiligheidsregio Zeeland
Elie van Strien, sinds medio juli waarnemend directeur van de Veiligheidsregio Zeeland © OZ

Vertrouwen

Door de gevoelige voorgeschiedenis beseft waarnemend directeur Elie van Strien maar al te goed dat het niet makkelijk zal zijn om de rust en het vertrouwen in de Veiligheidsregio te herstellen. Toch is dat een van zijn belangrijkste taken. Van Strien: "Het vertrouwen is hier soms ver te zoeken. Dat is begrijpelijk na alles wat er is gebeurd. Dat moet groeien. Ik heb tegen de mensen gezegd: 'Ik ben hier, waarom zou je me vertrouwen? Maar het omgekeerde is ook waar: waarom zou je me niet vertrouwen. Ik kom hier om te helpen'."

Vlot trekken

Naast het herstellen van het vertrouwen, moet Van Strien dagelijks leiding geven aan de Veiligheidsregio. Ook wil hij enkele zaken vlottrekken, zoals de begroting en Maatwerk Brandweer, een project om de brandweerzorg aan te passen aan de regionale behoeften.

Ervaring

Elie van Strien (63) is niet de eerste de beste organisatieadviseur. Hij heeft 39 jaar ervaring binnen de brandweer en was onder meer commandant in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Ook werkte hij bijna zes jaar als directeur Brandweerzorg en Rampenbestrijding op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die expertise kost geld. De veiligheidsregio gaat het komende half jaar 95.000 euro aan Van Strien betalen.