Van asielzoeker naar succesvol Nederlands ondernemer (video)

Van asielzoeker naar succesvol Nederlands ondernemer (video)
Van asielzoeker naar succesvol Nederlands ondernemer (video) © OZ
Afghaanse supermarkt
Afghaanse supermarkt © OZ
MIDDELBURG - Taliban
Ali is ondernemer in hart en nieren. In Afghanistan had hij al een eigen winkel. Door de Taliban-oorlog in zijn land moest Ali Hakimi vluchten. Hij belandde in Nederland. Maar zijn Afghaanse diploma's betekenden hier niets en dus moest hij helemaal onderaan weer beginnen.
Afgaanse supermarkt
Hij werkte als winkelhulp bij een winkel en uiteindelijk lukte het hem om zijn eigen winkeltje op te zetten in de Sint Janstraat in Middelburg. Maar daar bleef het niet bij: vandaag opende hij zijn eigen Afghaanse supermarkt op een A-locatie in Middelburg. En die is er maar op één manier gekomen.
succesvolle asielzoeker
Gevlucht
Het verhaal van Ali is niet uniek. Veel asielzoekers vluchten omdat er oorlog dreigt of omdat er een regime heerst waardoor het leven extra zwaar is. Zestien jaar geleden was het dan ook niet anders dan nu. Ali Hakimi benadrukt dan ook dat als er oorlog is of dreigt je simpelweg geen keuze hebt. 
succesvolle asielzoeker2
Asielzoekers
Sinds 1998 is er niet veel veranderd. Nog altijd vluchten mensen voor oorlog in de hoop in een westers geciviliseerd land opgenomen te kunnen worden. Ali Hakimi vindt het dan ook vreselijk voor de asielzoekers die moeten vluchten voor geweld. Juist omdat hij dat ook heeft meegemaakt. Maar voor de rest mag iedereen een persoonlijke mening hebben en hoeft niet iedereen het met elkaar eens te zijn.
succesvolle asielzoeker 3
Pand
De winkel van Ali zit in het voormalige pand van winkelketen Halfords die in 2014 failliet ging. Daardoor kreeg Ali de kans om het pand over te nemen: groter maar ook beter bereikbaar dan zijn oude winkel. Na de opening vanochtend kwamen zowel autochtone als allochtone klanten Afghaanse producten kopen.
Afghaanse producten
Afghaanse producten © OZ