Bestuurders Borsele bedreigd en bekogeld om azc (video)

Bestuurders Borsele bedreigd en bekogeld om azc (video)
Bestuurders Borsele bedreigd en bekogeld om azc (video) © OZ
Protest tegen komst azc in gemeente Borsele
Protest tegen komst azc in gemeente Borsele © OZ
BORSELE - Medemenselijkheid
"Ik had op iets meer medemenselijkheid gerekend", verzucht burgemeester Jaap Gelok. "Ik ben wellicht te lichtvaardig geweest in mijn gedachte over het acceptatievermogen van een dorp. Ik dacht dat men wel zo sociaal rekbaar zou zijn dat men mee wilde denken in oplossingen." Dat is volgens de burgemeester flink tegengevallen. 
Raad Borsele azc bedreigingen
Vergadering
Donderdagavond is de laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomervakantie. Op de agenda geen asielzoekers, maar onder meer de jaarrekening van het Regionaal Bureau Leerplicht, het leerlingenvervoer in de gemeente en een bestemmingsplan in Oudelande. De publieke tribune is overvol en buiten staan nog eens 150 toehoorders waarvoor binnen geen plaats is. Maar, ze komen voor heel wat anders dan wat er op de agenda staat.
Insprekers
Drie partijen maken namelijk gebruik van het recht om voor de vergadering te spreken. Zoals een vertegenwoordiger van de dorpsraad van 's-Gravenpolder en een woordvoerder van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida. Alle drie hebben ze één duidelijk boodschap: geen opvang van asielzoekers tussen de dorpen 's-Gravenpolder en 's Heer Abtskerke. Het aantal van 300 is te veel voor het aantal inwoners van de dorpen, de gemeente heeft niet goed gecommuniceerd met haar inwoners over het plan en bewoners worden genegeerd. Gejuich, binnen en buiten.
raad-borsele-azc-ZNO160714ET
Uitstel
Even daarvoor heeft burgemeester Jaap Gelok al aangekondigd dat een definitief besluit over de opvang van vluchtelingen wordt uitgesteld tot december. Ook dat wordt ontvangen met gejuich. Maar, benadrukken de meeste partijen in de raad, uitstel betekent geen afstel. Boe-geroep klinkt van de publieke tribune.  Tot december neemt het gemeentebestuur de tijd om te kijken hoe Borsele wil en kan bijdragen aan de opvang van vluchtelingen.
Lees ook:
Besluit azc 's-Gravenpolder uitgesteld

Vergadering
Na 20 minuten en drie insprekers verder begint de raadsvergadering pas echt. De publieke tribune stroomt leeg. "Nou, het werd tijd. Wat duurt dat lang!", zucht een oudere man. "Aan de orde is dan nu het leerlingenvervoer...". De woorden van burgemeester Gelok bereiken alleen de raad. Buiten is het inmiddels stil. Onder de voorruit van geparkeerde auto's flyers van de volksnationalistische beweging Voorpost. "Laat u niets wijsmaken door gemeenteraadsleden", daar hebben de zojuist vertrokken betrokken burgers geen moeite mee.

Positief
Heeft de azc-discussie in de gemeente Borsele voor de bestuurders dan helemaal niets positief opgeleverd? Toch wel. 100 mensen hebben zich inmiddels aangemeld om als vrijwilliger te helpen in en rond de mogelijke vluchtelingenopvang. Ook krijgt de burgemeester veel steunbetuigingen.
Raad borsele azc steun