Tractorrijbewijs moet verkeersveiligheid vergroten

Tractorrijbewijs moet verkeersveiligheid vergroten
Tractorrijbewijs moet verkeersveiligheid vergroten © Omroep Zeeland
T-rijbewijs jaar later

Praktijkexamen

GOES - Ruim honderdtwintig Zeeuwen hebben afgelopen jaar examen gedaan om op een trekker te mogen rijden. Volgens het CBR, dat verantwoordelijk is voor rijbewijzen, slaagde 57 procent van de Zeeuwen in één keer voor het praktijkexamen van het trekkerrijbewijs. 
Jongeren
Het T-rijbewijs is bedoeld voor iedereen die op de openbare weg rijdt met een landbouw- of bosbouwtrekker. Wie een rijbewijs B bezit, heeft nog tien jaar de tijd om de categorie T bij te schrijven op het rijbewijs zonder hiervoor examen af te moeten leggen. In de praktijk betekent dit dat vooral jongeren die nog geen rijbewijs hebben en trekker willen rijden hun T-rijbewijs moeten halen. Het tractorrijbewijs kan vanaf zestien jaar gehaald worden. 
T-rijbewijs jaar later

Snelheid verhogen

De overheid heeft het voornemen om de maximumsnelheid van trekkers in 2017 te verhogen van 25 naar 40 kilometer per uur. Volgens rij-instructeur Ko Dek heeft dat voor- en nadelen. "Ik denk dat andere verkeersdeelnemers blij zijn, je ziet nu toch vaak dat verkeer stagneert. Maar voor de leerlingen die hun T-rijbewijs willen halen, is het een extra moeilijkheidsfactor. Ze moeten vroeger anticiperen op situaties. je hebt het toch over een gewicht van zeventien ton. Als de snelheid wordt verhoogd, moet je eerder gaan remmen."