Optimizer, rijenfrezer en kleppermachine voor perenteler (video)

Optimizer, rijenfrezer en kleppermachine voor perenteler (video)
Optimizer, rijenfrezer en kleppermachine voor perenteler (video) © oz
Perendag 2016

Drone

KRABBENDIJKE - Maar ook de drone is een nieuw middel in de perenteelt. Vanuit de lucht kan gekeken worden of de perenbomen er goed bijstaan en bijvoorbeeld bepaald worden of er extra bewaterd moet worden. Herman Krebbers van het bedrijf Delphy verzorgt dronedemonstraties. "Wat we willen vanuit de lucht is zo snel mogelijk kunnen zien waar in de boomgaard goed en slecht groeiende peren staan, zodat je daar wat aan kan doen." Vandaag mocht er geen demonstratie worden geven vanwege de veiligheid van de bezoekers op de grond.
boomgaard met peren
boomgaard met peren © oz

Smaak

En de peer zelf? Die schijnt heel erg lekker te gaan smaken dit jaar. Volgens Olav Kavelaars, voorzitter ZLTO Fruitteelt, komt het helemaal goed met de peer dit jaar. 'Veel regen in het voorjaar, want een peer heeft veel vocht nodig, en als het nu een beetje mee zit veel zon de rest van het groeiseizoen. Dan komt het helemaal goed".

Perenteelt

De Perendag wordt voor de achtste keer gehouden door de ZLTO/NFO vakgroep Fruitteelt, ZLTO Vakmanschap & Ondernemerschap en Delphy team Fruitteelt. Het is een themadag rondom innovatie in de teelt, bemesting, gewasbescherming en afzet van peren. Dat gebeurt met een soort markt waar verschillende partijen kennis, producten en diensten in relatie tot de perenteelt aanbieden. En er wordt een groot aantal machines gedemonstreerd.