Wie kan er het langzaamst fietsen? (video)

Wie kan er het langzaamst fietsen? (video)
Wie kan er het langzaamst fietsen? (video) © oz
nk slowbiking

Regels

VLISSINGEN - Drie deelnemers strijden op een parcours van elf meter. Zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten. De deelnemer die het langst over de elf meter doet, is de winnaar. Daarbij is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek.

Minuut

Winnaar Bart deed er iets meer dan een minuut over vandaag. Hij gaat met z'n vader André en deelnemer Michiel naar het NK Slowbiking in Rotterdam op 4 september.

Wereldrecord

Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter. Het wereldrecord staat op naam van Niels de Wit en is 2 uur 32 minuten en 28 seconden. Hij won vorig jaar het eerste NK Slowbiking in een tijd van 31 minuten en 20 seconden.

Ontstaan

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij op een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. Na losse wedstrijden in binnen- en buitenland werd in 2015 het eerste NK Slowbiking gehouden.

Dames

’’Iedereen mag meedoen, jong en oud’’, zegt organisator Paulien Willems. ’’Per voorronde gaan de drie beste - dus langzaamste - slowbikers door naar de finale op 4 september. En we hopen dit jaar meer dames te zien.’’ De winnaar krijgt een fiets.