Zeeland wordt wakker: Veehouderijen, onkruid en wielrennen

Zeeland wordt wakker: Veehouderijen, onkruid en wielrennen
Zeeland wordt wakker: Veehouderijen, onkruid en wielrennen © OZ
© Compassion in World Farming

Veehouderijen

OOST-SOUBURG - Als het aan de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) ligt, worden er voorlopig geen vergunningen meer verleend voor de uitbreiding van veehouderijen. Dat zegt de ZMf naar aanleiding van een rapport van de universiteiten van Wageningen en Utrecht. Daaruit blijkt dat omwonenden van intensieve veehouderij vaker gezondheidsklachten hebben dan andere Nederlanders.
Loskade in Middelburg staat vol met onkruid
Loskade in Middelburg staat vol met onkruid © oz

Middelburg onkruidstad

Addy van den Bosse uit Middelburg ergert zich groen en geel aan het wild groeiende onkruid op de Loskade in Middelburg. Uit woede maakte ze er een aantal foto's van en een gedicht en plaatste dat op Facebook op Middelburg Gekiekt. Addy hoopt samen met haar zus Janny dat de gemeente in actie komt, zodat de kade een mooie entree wordt voor toeristen van riviercruises. Maar ze luiden ook de noodklok over andere plekken in Middelburg.
Antwan Tolhoek
Antwan Tolhoek © Roompot Oranje Peloton
Tolhoek
Antwan Tolhoek uit Yerseke wil hogerop. "Als ik een stap hoger kan, wil ik dat doen", aldus een ambitieuze Tolhoek. De wielrenner van Team Roompot, die in juni de bergtrui in de Ronde van Zwitserland won, traint momenteel in het Italiaanse Livigno. Eerst deed trainde hij met World Tour-ploeg Tinkoff-Saxo, nu met de Nederlandse renner Lieuwe Westra.

Afscheid

Na zeventig jaar als turnlerares staat woensdag de laatste les van Suus de Koning uit Goes op de agenda. De 89-jarige geeft dan voor het laatst les aan haar damesgroep bij turnvereniging Forza Gymnastica. De Koning vindt het jammer, maar is ook opgelucht: "Met mijn gezondheid gaat het allemaal nog goed, maar er komt een tijd dat je denkt: 'Nu is het genoeg'. Je bent toch in de weer om de les voor te bereiden en je moet er elke week natuurlijk zijn. Je kan niet een keer zeggen dat je geen zin hebt en niet komt."

Weer

Zonnig, en snel oplopende temperaturen naar 27 tot 31 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. Vanmiddag steekt er langs de kust een verkoelend zeewindje op.