'Verboden' schildpadjes en hyacinten bij Tropical Zoo (video)

Tropical Zoo in Kwadendamme
Tropical Zoo in Kwadendamme © Omroep Zeeland

Europese regels

Met ingang van 3 augustus 2016 is er een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van schadelijke exotische planten en dieren. De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld van 37 planten en dieren die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Op de lijst staan bijvoorbeeld de wasbeer, de Perzische berenklauw en de Geelwangschildpad.
Vrees voor meer
De gevolgen van de lijst met verboden dieren en planten zijn nu nog te overzien, maar Jeroen Antes van Tropical Zoo vreest voor de toekomst. "De Europese Unie heeft een database vol met planten en dieren die hier volgens hen niet thuishoren. Die zijn nu nog niet verboden, maar vallen in de categorie 'hoog risico'. Ik vermoed dat de lijst met verboden planten en dieren uiteindelijk langer gaat worden en dan ziet de toekomst er wel heel akelig uit." 
Reptielen-regelgeving-Tropical-Zoo-ZNO160719XM
Overgangsregeling
Voor particulieren of bedrijven die een dier hebben dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Dieren mogen gehouden worden tot hun dood, maar ze mogen niet meer worden verkocht, gefokt of vervoerd.
ITEM reptielen regeling Tropical
De groene leguaan
De groene leguaan © Omroep Zeeland
Handhaving
Hoe er precies op de nieuwe Europese wetgeving toegezien gaat worden, is nog onduidelijk. Maar Jeroen Antes van Tropical Zoo vindt het geen goede ontwikkeling. "De Europese regelgeving zegt eigenlijk dat we de dieren en planten op de lijst moeten uitroeien, maar moeten we dat nou echt willen?"

Dit is geen Zuid-Europa

Antes: "Ik vind dat de EU beter wetenschappelijk onderzoek moet doen of de plant- en diersoorten op de lijst echt zo veel schade aanrichten aan de natuur. Bovendien is de situatie in Zuid-Europa niet te vergelijken met Noord-Europa, terwijl dezelfde regels gelden." 
Verdrongen of verjaagd
Invasieve exoten zijn planten en dieren die door de mens bewust of onbewust naar Nederland zijn meegenomen. Schade ontstaat bijvoorbeeld doordat deze exotische planten en dieren zo snel groeien dat de binnenlandse soorten worden verdrongen of verjaagd waardoor de kans bestaat dat de ze uitsterven.