Gedupeerden uitvaartduo kunnen fluiten naar hun geld

© Omroep Zeeland

Failliet

OOST-SOUBURG - Het bedrijf werd op 4 augustus 2015 failliet verklaard. Na het faillissement volgde ook twee arrestaties. Een curator is aangesteld om uit te zoeken of de schuldeisers hun geld nog terug konden krijgen. De curator heeft onlangs het faillissement opgeheven vanwege een 'gebrek aan baten'. Dat wil zeggen dat er helemaal geen geld meer over is bij het bedrijf voor de  schuldeisers. Naast een aantal particulieren en bedrijven in de uitvaartbranche kreeg ook de gemeente Middelburg nog geld, zo'n 20.000 euro van de ondernemers.  

Gemeente Middelburg

Wethouder Arjan Beekman van Middelburg betreurt de situatie. "Het was mooi geweest als de nabestaanden nog iets van geld hadden teruggezien", zegt hij, "en de gemeente natuurlijk ook. Die 20.000 euro moeten we nu als oninbaar beschouwen." Verdere stappen zijn volgens hem ook niet meer mogelijk om geld terug te krijgen.

Problemen

Er ontstond een conflict tussen een groep nabestaanden en het duo achter Uitvaartzorg Memoriam Walcheren door problemen met de rekeningen. Nabestaanden gingen in zee met het bedrijf en lieten de overlijdensverzekering aan hen uitbetalen. Vervolgens betaalde het duo niet alle rekeningen en werd het adres van nabestaande als factuuradres genoteerd bij rekeningen. Nabestaanden kregen vervolgens met aanmaningen en deurwaarders te maken.
Begraafplaats2
Begraafplaats2 © OZ
Vervolging
De gemeente Middelburg heeft aangifte gedaan tegen de ondernemers van oplichting en ook andere gedupeerden hebben aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie buigt zich nu over die aangiftes en een mogelijke vervolging. De nabestaanden hopen dat het uitvaartduo wordt veroordeeld voor wat ze hebben gedaan. "Al gaan ze op het kerkhof maar gras maaien of kuilen graven", zei gedupeerde Rob van der Bovenkamp eerder. Andres Dirks die ook is benadeeld hoopt ook dat er gevolgen zullen zijn voor de voormalige uitvaartondernemers.
Voordeel
Zoeteweij is de curator die het faillissement van Uitvaartzorg Memoriam Walcheren heeft gedaan. Volgens hem kan er ook een voordeel in zitten dat het faillissement is beëindigd voor de strafzaak. Zo komt het voor dat een rechter schuldeisers tijdens een strafzaak voor schadeclaims doorverwijst naar de curator. Dat is nu niet meer mogelijk, waardoor de schuldeisers bij de strafzaak betrokken kunnen blijven.
De ondernemers achter Uitvaartzorg Memoriam Walcheren wilden niet reageren.