Gemeenteraad wil direct actie tegen drugsoverlast Vlissingen

Gemeenteraad wil direct actie tegen drugsoverlast Vlissingen
Gemeenteraad wil direct actie tegen drugsoverlast Vlissingen © OZ
Aagje Dekenstraat
Aagje Dekenstraat © OZ

Motie

VLISSINGEN - Dat staat in een motie die dinsdagavond is aangekondigd. De gemeenteraad praat daar donderdag over in de besluitvormende raadsvergadering.
Woonoverlast
De elf fracties stellen in de motie dat bestrijding van extreme woonoverlast een hoge prioriteit moet hebben. Ook vinden ze dat de gemeente vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid moet optreden tegen structurele overlast. "Maar", vervolgen ze, "bewoners, ondernemers en omwonenden ervaren momenteel weinig of niets van dit beleid".
Meldpunt
Ook vindt de raad dat er een specifiek meldpunt moet komen voor de problemen in de Aagje Dekenstraat. De raad pleit ervoor om de aanbevelingen van buurtbewoner Emile Miedema in de plannen mee te nemen.
Hulpverleneners
Miedema was degene die begin deze maand opnieuw aandacht vroeg voor de al jaren durende overlast in de Aagje Dekenstraat. Volgens bewoners komt de zorg aan ouderen in gevaar omdat hulpverleners zich niet veilig voelen als ze bij mensen in de Aagje Dekenstraat moeten zijn. "De verpleegsters of verplegers die hier komen om oude hulpbehoevende mensen dagelijks te verzorgen, voelen zich niet meer veilig als ze langs een entree moeten waar lugubere mensen elkaar met messen bedreigen", schreef hij in een mail aan de politieke partijen in Vlissingen. "De verzorging van oudere en hulpbehoevende mensen komt in gevaar. Dit komt bovenop de klacht van ambulancemedewerkers, die in de problemen komen met hun ambulance die ze hier niet zomaar voor de deur kunnen laten staan."
Vechtpartijen
Volgens de bewoners wordt er op straat gedeald, alcohol genuttigd en is er sprake van wildplassen. "Bijvoorbeeld over de buitenstaande winkelwagentjes van Albert Heijn", schrijft een van de bewoners. "En vechtpartijen, luidkeels roepen en schreeuwen en gewapende vechtpartijen met messen, steekwapens en andere wapens." 
© OZ
'Ten einde raad'
Afgelopen zaterdag was er een bijeenkomst met buurtbewoners en raadsleden. Miedema had de leden van de gemeenteraad per brief uitgenodigd voor dit overleg. "Na ruim drie en een half jaar communicatie met het stadhuis, na intensief overleg met twee burgemeesters en na drie en een half jaar samenwerking met meerdere ambtenaren, dit alles zonder duurzaam resultaat, zijn wij nu ten einde raad", schrijft Miedema.
Eigendom
Volgens Miedema worden ouderen op straat overvallen en krijgen de overlastveroorzakers het idee dat de straat hun eigendom is. Hij schrijft dat twee mannen onlangs bij de bushalte en vlak voor de ingang van een wooncomplex elkaar te lijf gingen met slag- en steekwapens om 'het gezag over de straat te betwisten'.
Ingrijpen
Hij vindt dat de gemeente en de politie moeten ingrijpen. Want als de overlastveroorzakers ongestoord door kunnen gaan, zou je volgens Miedema haast gaan denken dat zij inderdaad de eigenaar zijn van de straat, en niet de gemeente. De gemeenteraad is het hier mee eens, blijkens de motie die donderdag worden besproken.