Slot Haamstede: 'Altijd al eens binnen willen kijken' (video)

Slot Haamstede: 'Altijd al eens binnen willen kijken' (video)
Slot Haamstede: 'Altijd al eens binnen willen kijken' (video) © OZ
Excursies slot haamstede

Excursie

BURGH-HAAMSTEDE - Eigenlijk kunnen maar twintig mensen per keer meedoen aan de excursie, maar doordat er bijna het dubbele aantal mensen op afkwam, mochten op de snikhete avond meer bezoekers naar binnen dan normaal. Ze kregen verkoeling in de kelder waar een diavoorstelling werd afgespeeld. Vervolgens kwam het verleden van het gebouw aan bod in de Ridderzaal. Als laatste werd een bezoek gebracht aan het landgoed en mochten de deelnemers een kijkje nemen in een bunker.

Droom

Voor een deelnemende vrouw was het een lang gekoesterde wens. "Ik kwam hier als klein meisje al iedere zomer. Toen was ik zo benieuwd hoe het zou zijn. Nu ben ik eindelijk binnen geweest en ik vond het prachtig. Een andere man is enthousiast over het landgoed. "Deze prachtige omgeving is echt een cadeautje."
ITEM excursies slot haamstede
Geschiedenis
De beroemdste bewoner van dit slot was de 'Witte van Haamstede', een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd. In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met bos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De particuliere eigenaren wonen er nog.
© OZ
Witte van Haamstede
De 'Witte van Haamstede' verwierf legendarische status door zijn optreden aan de zijde van de graaf van Holland in de strijd tegen de Vlamingen. Hij werd een bekende figuur als de redder van het graafschap Holland toen hij in 1304 in de nabijheid van Haarlem een Vlaams leger zou hebben verslagen. Volgens de legende plantte hij zijn vaandel op de top van De Blinkert bij Haarlem. Toen de Vlamingen landden, wist Witte met zijn leger de Vlamingen op de vlucht te jagen. Maar of die slag nu heeft plaatsgevonden blijft de vraag. Hoe het ook zij, slot Haamstede was enige tijd zijn toevluchtsoord.