Minder regeltjes, meer zorg voor ouderen (video)

Minder regeltjes, meer zorg voor ouderen (video)
Minder regeltjes, meer zorg voor ouderen (video) © OZ
Norovirus in verpleeghuis Ter Reede
Norovirus in verpleeghuis Ter Reede © Omroep Zeeland

Regeltjes

VLISSINGEN - WVO Zorg uit Vlissingen is één van de organisaties die meedoet. De zorginstelling heeft tien plannen om de zorg te verbeteren. "We willen minder vanuit de regelgeving kijken en meer naar wat de cliënt wil. Familie en mantelzorgers zijn daarbij ontzettend belangrijk. Het blijft zoeken naar de balans, maar we willen het steeds zo goed mogelijk voor onze mensen blijven doen", vertelt directeur Jan de Graaf. 
Stickeren 
Een van die onnodige regeltjes, waar het personeel zich voorlopig even niet aan hoeft te houden, is de stickerplicht bij voeding. Het hoofd voeding Ton Snijders vindt die regel complete onzin. "Alles wat onze bewoners in hun mond steken krijgt een datumsticker. Maar vaak is dat onnodig."
Stickeren is verleden tijd bij WVO Zorg

'Onzin dus'

Een pak melk krijgt een sticker, maar wordt dezelfde dag nog opgedronken. Onzin dus. Zelfs ongekookte macaroni krijgt een sticker, terwijl de houdbaarheidsdatum op het pak staat. Daar zijn we bij vier woongroepen mee gestopt.", vertelt Snijders. 

Video-interventie

Een andere vernieuwing waar de zorginstelling mee aan de slag gaat, is het filmen van dementerende ouderen met gedragsproblemen. Met videocamera's wordt vastgelegd hoe het personeel met de ouderen omgaat. "Het is heel confronterend, maar heel leerzaam", vertelt verzorgende Jacqueline de Bree. Door situaties terug te kijken zien de personeelsleden hoe ze beter met de cliënten om kunnen gaan.
Video interventie bij dementerende ouderen

Schoppen en slaan

"We hadden een mevrouw die schopte, sloeg en haar eten van tafel kieperde", vertelt De Bree. "We hebben pas op de video gezien dat wij soms te snel voor haar gingen en dat ze ons niet goed begreep. Onze woorden kwamen niet aan. Nu beschrijven we elke stap die we doen en is het een ander mens geworden."

Familie

De instelling hoopt de zorg ook te verbeteren met hulp van de familie. "Daarom zetten we de video-interventie nu ook in voor de familie. Geen enkele oudere met dementie is hetzelfde. Zo leert iedereen beter omgaan met zijn naaste. Dat is niet alleen fijn voor de familie maar ook voor de cliënt zelf, omdat die er vaak een stuk rustiger van wordt", zegt directeur Jan de Graaf. 
Speerpunten
Naast de Zeeuwse zorgorganisaties doen er in totaal zo'n 700 locaties mee aan het project Waardigheid en Trots van staatssecretaris Martin van Rijn. De vijf speerpunten van dat project zijn: veilige zorg, ruimte voor professionals, leiderschap, openheid en transparantie, samenwerken met cliënt, informele zorg en formele zorg.