Tinkebell wint rechtszaak tegen Omroep Brabant

Tinkebell wint rechtszaak tegen Omroep Brabant
Tinkebell wint rechtszaak tegen Omroep Brabant © OZ

OOST-SOUBURG - — TINKEBELL. (@looovetinkebell)
">

Uitzending

De kunstenares daagde Omroep Brabant eind vorig jaar voor de rechter voor smaad en het schenden van haar auteursrechten. Aanleiding daarvoor was een uitzending van 25 februari waarin Omroep Brabant een interview uitzond met Tinkebell over een Afghaans gezin dat al jaren in het Brabantse Heeze woonde. De Afghaanse vader werd uitgezet en zou tijdens zijn uitzetting mishandeld zijn door de marechaussee.

Zoektocht

Tinkebell was naar Afghanistan afgereisd om de zoektocht van dochter Tamana naar haar vader te filmen. Omroep Brabant was geïnteresseerd in het beeldmateriaal. Omdat de omroep twijfelde aan het verhaal van de familie Amiri werd in een telefoongesprek met Tinkebell medegedeeld dat de beelden niet zouden worden uitgezonden.

Toneelstuk

Omroep Brabant gebruikte de woorden van Tinkebell om aan te tonen dat de familie een toneelstuk opvoerde. Ook werd haar beeldmateriaal gebruikt zonder dat Tinkebell daar toestemming voor had gegeven. Doordat er in het telefoongesprek was geknipt en de volgorde van zinnen was veranderd, leek het alsof de kunstenares bevestigde dat de familie Amiri gelogen had. Hierdoor werd Tinkebell in diskrediet gebracht.

— TINKEBELL. (@looovetinkebell)
">

Verknipt

Volgens de rechtbank van Amsterdam heeft Omroep Brabant de woorden van Tinkebell in een interview over de Afghaanse familie Amiri ernstig verknipt, en ook haar auteursrechten geschonden. De omroep moet in de eerstvolgende uitzending de zaak publiekelijk rectificeren. Ook op sociale media moet dat gebeuren. De gewraakte uitzending moet tevens verwijderd worden en de kunstenares krijgt een schadevergoeding van de omroep.