Leegstaande kerken raak je aan de straatstenen niet kwijt (video)

Leegstaande kerken raak je aan de straatstenen niet kwijt (video)
Leegstaande kerken raak je aan de straatstenen niet kwijt (video) © OZ
kerken te koop 1
BIERVLIET - Gevoelig
Op dit moment staan bij de Rooms-katholieke kerk in Zeeland drie kerken te koop: in Biervliet, Eede, Sas van Gent. En binnenkort komen daar de kerken van Graauw, Stoppeldijk, Terhole en Sint-Jansteen bij. Bij de protestanten worden kerken aangeboden in Vlissingen, Geersdijk, Middelburg, Hansweert en Schore. Voor zover bekend dan, want bij de PKN wordt zoiets niet centraal bijgehouden.
Ontkerkelijking
Feit is dat de ontkerkelijking snel gaat. Tussen 2003 en 2013 halveerde het aantal kerkgangers in het Bisdom Breda bijna tot ruim 15.000. Bij de Protestantse kerk in Zeeland nam het ledenaantal de afgelopen vijf jaar af met 4100.  In de afgelopen tien jaar gingen in Zeeland zestien kerkgebouwen bij de protestanten dicht; bij de katholieken waren dat er elf. Binnenkort gaan er nog zeven dicht, zegt de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer. Welke precies dichtgaan, wil ze nog niet vertellen.
© OZ
ITEM 1 Kerken te koop
Langzaam
Kerkbestuurders hebben hun handen vol aan het verkopen of herbestemmen van de gebouwen. "Je hebt te maken met allerlei regels, je mag niet alles zomaar in een kerkgebouw vestigen", zegt secretaris Guus Langeraert van de rooms-katholieke Andreasparochie in West Zeeuws-Vlaanderen. Soms vormen ook de ongunstige ligging of een monumentenstatus een belemmerende rol. Het zijn vaak langdurige processen. Sommige gebouwen staan al jaren leeg.
kerken te koop 2
Kerkhof
Neem de rooms-katholieke kerk in Biervliet. Te koop voor 185.000 euro. Wie hem wil moet wel zorgen dat het naastgelegen kerkhof bereikbaar blijft voor de nabestaanden. Dat maakt de verkoop er niet makkelijker op.

Kosten

Ondertussen lopen de lasten van de kerk door. Al is hij dicht, de kerk kost jaarlijks toch nog bijna 4000 euro aan verzekeringen, onderhoud en energiekosten. "Die situatie moet niet te lang duren, dan gaan we interen op onze reserves", zegt Langeraert.
kerken te koop 3

Onontkoombaar

Dat het voor kerkbesturen moeilijk is om een nieuwe bestemming te vinden voor gesloten kerken, bevestigt ook Jos Aarnoudse van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer, die onder de PKN valt . Maar hij zegt ook dat kerkbesturen vaak te langzaam reageren op de actuele situatie. "Sluiting is in een aantal gevallen onontkoombaar. Besturen moeten daarom visie hebben over wat ze willen gaan doen met een gebedshuis, en sowieso over wat ze de mensen willen bieden."