Pijn door verdwenen Delta-winst (video)

Pijn door verdwenen Delta-winst (video)
Pijn door verdwenen Delta-winst (video) © OZ
Delta potverteren 1 Reimerswaal

Bezuinigen

KRUININGEN - "Naast het wegvallen van het Delta-dividend heeft ook het Rijk bezuinigd op haar uitkering aan gemeenten", schetst wethouder De Kunder. De gemeente Reimerswaal moest daardoor zelf flink bezuinigen. Op het gemeentehuis in Kruiningen zijn zo'n 25 van de 160 banen via natuurlijk verloop geschrapt.
Goede jaren
Reimerswaal kreeg in de goede jaren van Delta als mede-aandeelhouders ieder jaar ruim een miljoen euro aan dividend uitgekeerd van Delta. Op een totale gemeentelijke begroting van 55 miljoen in Reimerswaal maakte dat wel degelijk wat uit. "Je kunt met dat miljoen toch leuke dingen doen", zegt de wethouder. 
Zwembad
De Kunder doelt onder meer op het gemeentelijke zwembad Den Inkel in Kruiningen, waar de gemeente ieder jaar tonnen moet bijleggen. "Dat ging makkelijker toen we het dividend van Delta nog kregen."
Delta potverteren 2

Grafiek aandeelhouders

Bijna helemaal

Delta is bijna helemaal in Zeeuwse handen: het provinciebestuur bezit vijftig procent en de dertien Zeeuwse gemeenten circa 47 procent. Wat betekent dat de Zeeuwse overheden samen jaarlijks 97 procent van de winstuitkeringen op haar rekening bijgeschreven krijgen. Een heel klein deel van Delta-aandelen is in handen van enkele buurgemeenten in Zuid-Holland en Brabant. 

Te lichtzinnig

De Zeeuwse politiek is in het verleden te lichtzinnig omgesprongen met de Delta-dividenden, vindt de Zeeuwse D66-fractievoorzitter Ton Veraart. Volgens hem is er 'met geld gesmeten'.