Zeeuws bankbiljet wordt waardeloos

Honderd gulden
Honderd gulden © OZ
AMSTERDAM - Euro
Tot en met maandag betaalt De Nederlandsche Bank 45 euro en 38 cent voor het biljet. Mensen die dat nog willen doen hebben twee opties. Ze kunnen met hun biljet naar het kantoor van De Nederlandse Bank in Amsterdam gaan. Of ze kunnen het met aangetekende post opsturen. Na maandag is het Zeeuwse bankbiljet bij officiële instellingen in Nederland waardeloos.
Snip
Het biljet werd in 1970 ingevoerd maar werd in 1986 vervangen door biljetten met een snip en later met een steenuil erop. Bij de invoering van de euro in 2002 is besloten dat Nederlandse biljetten nog 30 jaar hun waarde houden. Maar omdat het biljet met Michiel de Ruyter al in 1986 is vervangen, gelden daarvoor andere regels.
Luister hier naar een interview met Frank van der Horst van De Nederlandsche Bank: 
ITEM Bankbiljet De Ruyter 1
Pico bello
Volgens de Numismatische Kring Zeeland, waarbij veel verzamelaars van munten, penningen en bankbiljetten zijn aangesloten, zijn er nog onnoemelijk veel biljetten met de afbeelding van de Zeeuwse zeeheld in de omloop. Secretaris Jan Nijsse zegt dat alleen schone biljetten waar geen vouwen en scheuren in zitten na maandag nog geld waard zijn bij verzamelaars. Hij adviseert mensen die geld willen zien voor hun biljet dat er niet meer pico bello uitziet voor maandag in actie te komen en het in te leveren bij De Nederlandse Bank.
Luister hier naar een interview met Jan Nijsse van de Numismatische Kring Zeeland:
ITEM Bankbiljet De Ruyter 2
Zeeuws
Er zijn overigens nog meer bankbiljetten met een Zeeuws element erop. Zoals het biljet van 250 gulden met een afbeelding van de vuurtoren van Haamstede. Dat biljet houdt zijn waarde tot 1 januari 2032. 
Vuurtoren bankbiljet
Vuurtoren bankbiljet © Nederlandsche Bank