Hoe Marc de Kunder door Ajax een held werd

Hoe Marc de Kunder door Ajax een held werd
Hoe Marc de Kunder door Ajax een held werd © OZ
© OZ
BRESKENS - Champions League
Het is 21 juli 1995. Het team dat twee maanden eerder nog AC Milan versloeg in de finale van de Champions League is naar Breskens gekomen voor een oefenwedstrijd tegen het Zeeuws Elftal. Sterspeler Jari Litmanen, doelman Edwin van de Sar en Oost-Souburger Danny Blind zitten op de bank. Maar voor de rest speelt het Ajax van Louis van Gaal in haar sterkste opstelling. "Dat was voor mij als Ajax-fan heel speciaal.
'De Kunder scoort altijd en overal' Het was een mooie, warme dag. Er stond 4500 man publiek. Als voetballer is dat één van de mooiste dingen die je mee kunt maken. Onze toenmalige coach Wies van Avermaete zei: als we de nul houden tegen Ajax dan winnen we. Want Marc de Kunder scoort altijd en overal." 
De-Kunder-Ajax-doelpunt-ZNO160609IK
'Kersje op de taart'
De nul houden bleek helaas iets te hoog gegrepen voor het Zeeuws Elftal. Maar in één ding kreeg Van Avermaete wel gelijk. Bij een achterstand van 0-5 was het Marc de Kunder die toch nog zijn doelpuntje meepikte. "Ik ben vier keer kampioen geweest als speler en vier als trainer. Dat is het mooiste wat je mee kunt maken. Daar werk je het hele jaar naartoe met je team. Maar scoren tegen Ajax is toch wel het kersje op de taart. Wie kan er nu zeggen dat hij gescoord heeft tegen de winnaar van de Champions League? Dat vergeet je nooit meer." 
© OZ
Baby
Het had overigens weinig gescheeld of De Kunder had helemaal niet de kans gekregen om te scoren tegen Ajax. "Mijn vrouw was hoogzwanger en stond op het punt van bevallen. In de week voorafgaand aan de wedstrijd zat ik er behoorlijk over in de rats of ik de wedstrijd wel zou kunnen spelen. Vlak voor de wedstrijd heb nog tegen mijn vrouw gezegd dat ze maar even moest wachten met bevallen. Gelukkig is ze zelf ook helemaal gek van voetbal en kon ze daar wel mee omgaan", zegt De Kunder lachend. "De ochtend na de wedstrijd zaten we wat te drinken en toen kwamen de weeën op gang. 24 uur nadat ik had gescoord was ik vader van een dochter. Dat maakte het allemaal nog mooier."
De-Kunder-Ajax-ZNO160608PD
Cafépraat
Uiteindelijk wist Ajax die dag nog vijf keer te scoren en verloor het Zeeuws Elftal met 11-1. "Geen schande", vindt De Kunder, die een mooi verhaal overhield aan zijn doelpunt voor in het café. "Als ik een pintje op heb, dan komt dat verhaal nog wel eens voorbij inderdaad. Vreemden geloven me niet als ik vertel dat ik in '95 nog gescoord heb tegen het Ajax van Louis van Gaal. 'Dat kan niet', zeggen ze dan."