Prijsstijging Zeeuwse huizen is minimaal

Prijsstijging Zeeuwse huizen is minimaal
Prijsstijging Zeeuwse huizen is minimaal © OZ
Huis te koop verkocht
Huis te koop verkocht © OZ

1600 euro

OOST-SOUBURG - In Zeeland ging in de periode april-juni van dit jaar het gemiddelde huis voor 196.310 euro van de hand. Maar 1600 euro meer dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. In alle andere provincies waren er veel forsere prijsstijgingen te zien, met Noord-Holland aan kop. Daar zijn de huizen al het duurst (bijna drie ton), en ook de prijsstijging is een record, 7,4 procent meer per huis.
Grafiek
In onderstaande grafiek is de huizenmarkt van Zeeland vergeleken met die in de twee buurprovincies. Ga met de muis over de lijnen om de details per jaar te zien. Het CBS kijkt bij het berekenen eerst naar de gemiddelde prijs in één provincie per klasse. Pas daarna is een totaal gemiddelde berekend, waarin de prijs van categorieën die veel verkocht worden zoals tussenwoningen zwaarder meeweegt dan die van categorieën die weinig verkocht worden zoals villa's.

Ontwikkeling huizenprijzen

Gelijke tred

De ontwikkeling van de huizenprijzen  houdt gelijke tred met de verkoop van de aantallen huizen. In die provincies waar de prijs het hardst omhoog gaat, wordt ook het meest verkocht. In Zeeland zijn in het tweede kwartaal 1163 huizen verkocht. Dat is bijna het niveau van 2008, het jaar waarin  de huizencrisis begon. Toch is de groei in Zeeland nog steeds gering in vergelijking met die van onze buurprovincies.

Aantallen verkochte huizen